Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Η ανεργία του Καραμανλή είναι 6,6% αλλά του πολίτη είναι πάνω απο 10%.



Ένα απο τα λίγα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε ο κ.Καραμανλής στην ΔΕΘ θέλοντας να δείξει οτι η χώρα είναι στη σωστή κατέυθυνση είναι η μείωση της ανεργίας(Δείτε αναλυτικά την έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος
http://www.statistics.gr/Deiktes_menu_per_year.asp?D_menu=SJO_1&Dnid=%20-%20Εργατικό%20Δυναμικό&year=2008).Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.Το παράδοξο της στατιστικής μείωσης της ανεργίας ερμηνεύεται με τρια τρίκ τα οποία κρύβουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας το οποίο βιώνουμε όλοι μας και έχει φτάσει σε πραγματικά ποσοστά πάνω απο 10%.
Το πρώτο τρίκ είναι η κοινοτική νομοθεσία.Μια νομοθεσία η οποία για να βοηθήσει ιδαίτερα τις κυβερνήσεις των Δυτικών κρατών εφαρμόζει το εξής:όποιος δηλώσει στον υπάλληλο της ΕΣΥΕ ότι δούλεψε μία ώρα μεροκάματο (σε σουβλατζίδικο, σε ένα τουριστικό κατάστημα ή έστω τον δοκίμασαν σε μία δουλειά για μερικές μέρες) δεν νοείται άνεργος.Όλοι γνωρίζουμε ότι σχετικά εύκολα κάποιος που ψάχνει δουλειά μπορεί να κάνει ένα μεροκάματο για μία ημέρα της εβδομάδας αν το θέλει. Το πρόβλημα είναι εαν αυτή η δουλειά γίνει σταθερή.
Το δεύτερο τρίκ αφορά τα άτομα τα οποία τροφοδότησαν τον «μη ενεργό πληθυσμό». Πρόκειται για αυτούς που όταν ερωτώνται από την ΕΣΥΕ αν είναι άνεργοι, απαντούν ότι δεν εργάζονται, αλλά ούτε και ψάχνουν για δουλειά.Πρόκειται για άτομα ηλικίας 15-65 ετών, κυρίως γυναίκες. Είναι όσοι παραιτήθηκαν της προσπάθειας να βρουν μία δουλειά και είτε είναι μεγάλοι σε ηλικία και περιμένουν την σύνταξη είτε τους ζουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Το τρίτο τρίκ είναι η προσωρινή απασχόληση όπου υπάρχουν τουλάχιστο 90.000 θέσεις προσωρινής απασχόλησης κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που συντηρούνται από κοινοτικά κονδύλια. Ο σκοπός αυτών των θέσεων είναι διπλός.Πρώτα καλύπτουν το πρόβλημα της ανεργίας στατιστικά και δευτερευόντος «βολεύουν» τα παιδιά της «πολιτικής πελατείας». Το βασικό εργαλείο αυτής της κατάστασης είναι το πρόγραμμα Stage (απόκτηση εργασιακής εμπειρίας χωρίς κοινωνική ασφάλιση), με το οποίο πολλά άτομα προσλαμβάνονται σε δήμους και άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα με προσωρινές συμβάσεις, ενώ υπάρχουν και επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (24 έως 36 μήνες).
Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας πλέον οτι με αυτά τα τρίκ εξηγείται το παράδοξο της ελλήνικής οικονομίας όπου όταν φρενάρει(μείωση του ρυθμού ανάπτυξης) η ανεργία μειώνεται.

Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: