Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα και η ανύπαρκτη κυβέρνηση Καραμανλή!
Στις 23 Δεκεμβρίου 2008, η κα Κωνσταντίνα Κούνεβα -- βουλγαρικής καταγωγής -- που εργάζεται σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού στην Ελλάδα, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από αγνώστους με χημικό οξύ(βιτριόλι). Στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής της δράσης, ως γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων, είχε πρωτοστατήσει στη συνδικαλιστική οργάνωση των καθαριστριών και τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας,
η δε απόπειρα δολοφονίας της πιθανολογείται ότι συνδέεται άμεσα με αυτή της τη δράση.
Το περιστατικό αναδεικνύει το πρόβλημα της επισφαλούς εργασίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες και δη στις μετανάστριες, και την ασυδοσία ορισμένων εργοδοτών, όπου κυριαρχεί συχνά αυθαιρεσία, με αδυναμία ή ανικανότητα των ελεγκτικών αρχών να παρέμβουν αποτελεσματικά για την επιβολή του.
Παράλληλα, μεγάλο σημείο τριβής, με σοβαρές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, έχει προκαλέσει και η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας του 2006, με την οποία οι εργοδότες μειώνοντας απλώς την απασχόληση κατά μισή ώρα την ημέρα (από έξι ώρες σε πεντέμισι) απέκτησαν το δικαίωμα να μην ασφαλίζουν τους εργαζομένους στην κατηγορία των βαρέων ενσήμων.
Όσο για τον ΗΣΑΠ από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, μέσα σε οκτώ μόλις μήνες,αύξησαν το βασικό τους εισιτήριο κατά 43% - από 70 λεπτά σε 1 ευρώ. Καθαρίστριες όμως δεν θέλει να απασχολήσει ο ίδιος. Αναθέτει τον καθαρισμό σε υπεργολαβίες που προωθούν μεσαιωνικού τύπου εργασιακές σχέσεις. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι οργανισμοί όπως ΟΣΕ και Αττικό Μετρό. Πεινασμένοι και ανυπεράσπιστοι μετανάστες υπάρχουν αμέτρητοι - ιδίως μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας κάνουν τα στραβά μάτια, αφήνοντας ασύδοτους τους γκάνγκστερ της «νέας οικονομίας». Το ανύπαρκτο όμως κράτος κατάφερε να νομοθετήσει αφήνοντας συνειδητά παράθυρα για «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις όπως μας έλεγε ο τότε υπουργός Απασχόλησης κ.Παναγιωτόπουλος - δηλαδή πρακτικά παραβίαση κάθε εργασιακού δικαιώματος.
'Ενας απλός σκεπτόμενος πολίτης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου