Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

Το ΥΕΟ πληρώνει το χρεός του στους ΟΤΑ με ομόλογα τα οποία δεν μπορούν πουλήσουν.


Με ένα τρίκ δημιουργικής λογιστικής το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας «εξόφλησε» τις οφειλές του Δημοσίου προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά ταυτόχρονα «έκρυψε» έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ.

Η συνολική οφειλή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προς τους ΟΤΑ ήτανε 1,711 δισ. Ευρώ.

Η «εξόφληση» της οφειλής έγινε με ομόλογα. Πρόκειται όμως για μια εξόφληση στα χαρτιά, αφού αυτά τα ομόλογα οι ΟΤΑ δεν μπορούν να τα πουλήσουν.Η πραγματική εξόφληση θα γίνει σε οκτώ ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από φέτος.

Δηλαδή κάθε χρόνο το Δημόσιο θα καταβάλλει 213,875 εκατ. ευρώ και θα παίρνει πίσω ομόλογα αντίστοιχης αξίας.

Με τη ρύθμιση αυτή, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιτυγχάνει τα εξής:

  1. Με δημόσια δαπάνη 213,875 εκατ. ευρώ φέτος, εμφανίζει ως έσοδα των ΟΤΑ 1,711 δισ. ευρώ. Έτσι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (του ευρύτερου δημόσιου τομέα) το οποίο παρακολουθεί η Eurostat και για το οποίο μας έθεσε σε επιτήρηση η Κομισιόν, όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά εμφανίζεται και μειωμένο κατά 1,5 δισ. Ευρώ.

  2. Αφού οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να μην πουλήσουν τα ομόλογα, δεν επιβαρύνεται ούτε το χρέος της γενικής κυβέρνησης, καθώς τα 1,711 δισ. ευρώ καταγράφονται ως ενδοκυβερνητικό χρέος.Στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δημιουργική λογιστική.Μόνο που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτό που έκανε ήτανε να μην εγγράφει το κόστος των αμυντικών δαπανών στο έλλειμα της κυβέρνησης αλλά μόνο τις δαπάνες που αφορούσανε τον εξοπλισμό ο οποίος έιχε παραδοθεί στον ελληνικό στρατό.

Έτσι το Μάρτιο του 2006 το μεγάλο κόλπο της κυβέρνησης για να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ τινάζεται στον αέρα. Σύμφωνα με την απόφαση της Eurostat, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να καταγράφονται στον προϋπολογισμό και στο έλλειμμα κατά το χρόνο της παράδοσης του στρατιωτικού υλικού (αεροπλάνων, τανκς, υποβρυχίων κ.λπ.), όπως έπραττε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και όχι κατά το χρόνο της παραγγελίας, όπως πράττει η κυβέρνηση της Ν.Δ.


Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: