Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009

Με φωτογραφικές προδιαγραφές υπέρ της INTEL δίνει η κυβέρνηση τα laptop στους μαθητές της Α΄Γυμνασίου.


Όλοι μας ακούσαμε ή διαβάσαμε για την παροχή επιτέλους φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου.Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος και τον υπουργό Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου
το πρόγραμμα αφορά περίπου 120.000 μαθητές και το κόστος υλοποίησή του, ύψους 68 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ.
Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου θα μπορούν να λαμβάνουν ειδικά κουπόνια, με τα οποία θα προμηθεύονται φορητούς υπολογιστές, κόστους έως 450 ευρώ.


Οι προδιαγαφές όμως που έχουνε τεθεί απο το υπουργείο αφήνουν πολλά περιθώρια για να πεί κάποιος ότι το πρόγραμμα είναι φωτογραφικό για μια συγκεκριμένη εταιρεία την Intel.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της εταιρείας <<Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε>>.Είναι ανώνυμη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Έχει ως βασικό σκοπό την υποστήριξη υλοποίησης Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΨΣ) του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Η εταιρία διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), το οποίο διορίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της εταιρίας περιγράφεται στο ΦΕΚ 2497/29.4.2008.
Πρόεδρος της εταιρείας «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» είναι ο κ. Νίκος Χριστοδούλου από τον Απρίλιο του 2008.
Από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι το Μάρτιο του 2008, διετέλεσε Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας(http://www.digitalaid.gr/maincompany.asp).

Ας ξεκινήσουμε ρίχνοτας μια ματιά στις προδιαγραφές του υπουργείου όσον αφορά το hardware(http://www.digitalaid.gr/newsfiles/7_7_2009Τεχνικές%20Προδιαγραφές%20Μαθητικού%20Υπολογιστή.pdf).

Καταρχήν είναι προφανές η παράλειψη αναφοράς αριθμού πυρήνων στην προδιαγραφή του επεξεργαστή.Η προδιαγραφή για επεξεργαστή με συχνότητα 1,3GHz(ή μεγαλύτερη) και κατανάλωση 2,5Watt(ή μικρότερη) ουσιαστικά φωτογραφίζει τους επεξεργαστές Atom της INTEL.Έχουμε το δεδομένο πως η AMD δεν διαθέτει ανάλογους επεξεργαστές γιατί πιστευει οτι η ισχύς για έναν υπολογιστή δεν είναι αρκετή αλλα ούτε οι επεξεργαστές Nano της VIA καλύπτουν τις απαιτήσεις μιας και έχουν διαπλάσια κατανάλωση.

Μια άλλη φωτογραφική προδιαγραφή είναι οτι δεν υπάρχει προδιαγραφή για την κάρτα γραφικών και την GPU.Ο λόγος που δεν υπάρχει είναι γιατί οι επεξεργαστές Atom συνοδευονται απο chipset με ενσωματωμένη GPU της INTEL η οποία είναι και χαμηλοτάτων επιδόσεων.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο των προδιαγραφών είναι και η αυτονομία του υπολογιστή με μπαταρία,η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 5,5 ώρες.Σε συνδυασμό το μέγιστο βάρος του υπολογιστή που πρέπει να είναι 1,5 κιλό αποκλείει αρκέτα μοντέλα της αγοράς.

Είναι πασιφανές οτι η κατάρτιση των προδιαγραφών έγινε με βάση κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο.Έιναι πασιφανές επίσης οτι με μια προδιαγραφή που αφορά στην κατανάλωση που στην πραγματικότητα δεν είναι πρόβλημα για τον επεξεργαστή αποκλείστηκαν όλοι οι ανταγωνιστές της INTEL.

Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης

Πηγή:Computer για Όλους Σεμπτέμβριος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: