Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Ο ΕΦΕΤ κάνει τον Κινέζο στην πραγματοποίηση ελέγχων στην αγορά


Το μολυσμένο κινέζικο γάλα με την μελαμίνη πολύ πιθανόν να βρίσκεται τελικά και στη χώρα μας.Η τοξική μελαμίνη έχει ήδη προκαλέσει μέχρι τώρα στην Κίνα τον θάνατο τεσσάρων νηπίων εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας στην Κίνα.Επίσης 104 νήπια νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, περίπου 13.000 μωρά παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ συνολικά 53.000 παιδιά χρειάστηκαν ιατρική παρακολούθηση.
Πιο ειδικότερα το κινέζικο γάλα εδώ στην Ελλάδα μπορεί κάποιός να το αγοράσει πολύ εύκολα σε ένα παντοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας(κάντε κλίκ στην φωτογραφία για μεγένθυση).

Απο τη πλευρά της κυβέρνησης ο ΕΦΕΤ αναφέρει οτι μετά απο ελέγχους της υπηρεσίας ( http://www.efet.gr/ )δεν βρέθηκαν κινέζικα γάλατα στα παντοπωλεία της Αθήνας.
Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική στο κέντρο της Αθήνας.Το κινέζικο γάλα πωλείται κανονικά παρόλο που απαγορεύεται απο την Ευρωπαική Ένωση η εισαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα.
Το κινέζικο γάλα δεν εισάγεται στην Ελλάδα αλλά μας έρχεται απο την γειτονική Ιταλία σύμφωνα με τους Κινέζους ιδιοκτήτες των παντοπωλείων στο κέντρο της Αθήνας.

Το ενδεχόμενο μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται σε σύνθετα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και περιέχουν γάλα, όπως είναι είδη μπισκότων και σοκολάτα που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

Έτσι η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα μελαμίνης σε εισαγώμενες κινεζικές καραμέλες (White Rabbit Creamy Candies) και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνει κατανάλωση του προϊόντος.

Ο δικός μας ο ΕΦΕΤ αντι να βγάζει ανακοινώσεις τύπου δεν θα ήτανε καλύτερα να κάνει πραγματικούς ελέγχους στην αγορά?


Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: