Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Την περίοδο που η Ευρωπαική τράπεζα μειώνει τα επιτόκια,εδω στην Ελλάδα η Eurobank-Ergasias τα αυξάνει!!



Η διεθνής οικονομική κρίση επεκτείνεται σαν μεταδοτική ασθένεια. Χτύπησε αρχικά τις τράπεζες, μετά μολύνει χώρες όπως η Ουγγαρία η Ισλανδία αλλά και τις Βαλκανικές χώρες.Οπου σε αυτές τις χώρες η κρίση έδειξε οτι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο του διεθνούςσυστήματος.Φυσικά όμως η κρίση εμφανίζεται σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Τα κράτη, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν διάφορους τρόπους για να διαχειριστούν τη δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Στη δική μας χώρα η κυβέρνηση του κ.Καραμανλή αποφάσισε να εγγυηθεί 28 δις ευρώ για να βοηθήσει όπως λέει το τραπεζικό σύστημα.Οι ιδιώτες όμως έχουν τις λιγότερες εναλλακτικές λύσεις.


Παρόλα αυτά τα προβλήματα των ιδιωτών δεν είναι διαφορετικά από εκείνα των περισσότερων επιχειρήσεων. Το (κοινό) πρόβλημα είναι η υπερχρέωση. Στην περίπτωση των ιδιωτών που ενδιαφέρει τους περισσότερες πολίτες τοπρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή τον τελευταίο καιρό η εύκολη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας ήταν ο δανεισμός. Σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων,καθώς τα δανειακά προϊόντα προσφέρονταν από τις τράπεζες απλόχερα, η εύκολη λύση ήταν ο δανεισμός.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι δαπάνες με πιστωτικές κάρτες.Οι οιποίες προφανώς έχουν υψηλότερο επιτόκιο από το στεγαστικό δάνειο. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος ο οποίος δείχνει οτι η πιστωτικές κάρτες δεν προσφέρονται για την εκπλήρωση κάθε καταναλωτικής επιθυμίας, ακόμα κι όταν ο ανταγωνισμός των τραπεζών δίνει την ευκαιρία για μεταφορά υπολοίπου σε άλλη τράπεζα με σχετικά χαμηλή επιβάρυνση.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό απο όλους μας είναι οτι οι τράπεζες δεν δανείζουν συνήθως δικά τους κεφάλαια, αλλά τα κεφάλαια των καταθετών τους. Γι’ αυτό και επιμένουν να τα εισπράττουν από τους δανειοδοτουμένους προκειμένου να τα επιστρέψουν στους... γείτονες των δανειοδοτουμένων, που τα έχουν καταθέσει!

Και οχι μόνο αυτό.Η τράπεζα EUROBANK-ERGASIAS προκειμένου να εξασφαλίσει τα υπέρογκα κέρδη της αυξάνει το Επιτόκιο αγορών αλλά και το Επιτόκιο ανάληψης μετρητών κατα μιση ποσοστιαία μονάδα με την δικαιολογίατης αυξησης του κόστους το χρήματος(Κάνε κλίκ στις φωτογραφίες για να δείτε την αύξηση του επιτόκιου).

Και αυτή η αύξηση γίνεται τη περίοδο όπου η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα επιτόκια κατα μισή ποσοστιαία μονάδα.


Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης




Δεν υπάρχουν σχόλια: