Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

1 Δίς Ευρώ σπαταλήθηκαν σε τρία χρόνια για τους Ένστολους χωρίς όρους και προυποθέσεις.


 Μόλις 65 ευρώ θα έλεγε κάποιος οτι ήταν η αναπροσαρμογή του βασικού μισθού ενός ανθυπολοχαγού από 1-1-2008, βάσει του νέου μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού που ψήφισε στη Βουλή η τότε κυβέρνηση Καραμανλή.

 Η αναπροσαρμογή έγινε με σχετική τροπολογία που υπάρχει στον νόμο 3620 του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.Έτσι το νέο μισθολόγιο των ένστολων (στρατιωτικών - αστυνομικών - πυροσβεστών και λιμενικών) προέβλεπε αυξήσεις της τάξης του 8,2%, με τον βασικό μισθό του ανθυπολοχαγού να φτάνει τα 860 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2008.(http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/A-ASYNT.32.pdf Διαβάστε την τροπολογία).

Το κόστος φτάνει στο ποσό των 356.400.000 Ευρώ τον χρόνο.Δηλαδή μέχρι σήμερα το κράτος έχει δώσει πανω απο 1 δίς Ευρώ συνολικά για τα τρία τελευταία χρόνια.Ένα τέτοιο ποσό προσπαθεί να διαπραγματευτεί σήμερα απο την τρόικα το Υπουργείο Εργασίας για να καταπολεμήσει την ανεργία και το Υπουργείο Υγείας για να γλιτώσει τα 10.000 κρεβάτια.Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να μας κάνει να αναλογιστούμε για το πως κατάφερε η κυβέρνηση Καραμανλή να δημιουργήσει ένα έλλειμα 32 δις ευρώ το 2009.

Πηγαίνοντας πίσω στο 2008 θα θυμηθούμε ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο όπου φτάσαμε στο σημείο παρέμβασης του τότε πρωθυπουργού κ.Καραμανλή για να καμφθούν οι αντιρρήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλαδή του κ.Αλογοσκούφη, που υποστήριζε τότε ότι επιπλέον αυξήσεις -όπως αυτή του 8,2% στους στρατιωτικούς- τίναζε στον αέρα την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Ουσιαστικά με τον τότε πληθωρισμό του Δεκέμβριου 2007 που έτρεχε με 3,9% ο κ.Καραμανλής έδωσε αυξήσεις διπλάσιες του πληθωρισμού. 
 
Στην αιτιολογική έκθεση που υπογράφουν οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης αναφέρουν οτι ο λόγος ήτανε για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα των ένστολων.Χωρίς καμμία προυπόθεση και έλεγχο για το πως θα χορηγηθεί αυτή η αύξηση.

Ο τότε υπουργός Αμυνας Β. Μεϊμαράκης μάλιστα δήλωνε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την προώθηση της τροπολογίας με το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, διότι θεωρούσε ότι ήταν μια ηθική υποχρέωση της ΝΔ η οποία ποτέ ως κυβέρνηση δεν είχε κατορθώσει να δώσει αυξήσεις στους στρατιωτικούς παρότι η συντριπτική πλειοψηφία τους ιδεολογικά τη στηρίζει.

Απο την άλλη πλευρά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης χαρακτηρίζε «δώρον άδωρον» το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, διότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις θα είχαν κάποια αξία εάν είχαν δοθεί το 2004, αμέσως μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ και όχι τέσσερα χρόνια μετά.

Ουσιαστικά οι δηλώσεις και των δύο βουλευτών φανερώνουν την λάθος νοοτροπία που αντιλαμβανόνταν το κράτος ,το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες.Παράλληλα δείχνει την διαφορά της σημερινής διακυβέρνησης με την τότε διακυβέρνηση και όχι μόνο αλλά και της διακυβέρνησης του κ.Σημίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: