Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Παυλόπουλος,Αλογοσκούφης,Μειμαράκης,Μαγγίνας,Χατζηγάκης,Λιάπης,Χατζηδάκης,Βουλγαράκης υπέγραψαν το 2007 τον νόμο με τον οποίο οι συνταξιούχοι βουλευτές ζητάνε αναδρομικά 80 εκατ.Ευρώ.


 
 Είναι πλέον προφανές οτι ένας παράγοντας ο οποίος μας οδήγησε στην σημερινή οικονομική κρίση είναι η και η νοοτροπία μας. Μια νοοτροπία η οποία αντιλαμβάνετε ακόμη και σήμερα το κράτος σαν μια παχιά αγελάδα την οποία μπορούμε να την αρμέγουμε όποτε θέλουμε και όπως θέλουμε. Αυτή την λογική ακολουθούν δυστυχώς ακόμη και σήμερα περίπου 850 συνταξιούχοι βουλευτές του κοινοβουλίου μας.

Το θέμα επανέφερε η αντιπρόεδρος του Β’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κυρία Φλωρεντία Καλδή, η οποία είπε σχετικά ότι υπάρχουν 800 με 850 υποθέσεις βουλευτών συνταξιούχων που εκκρεμοδικούν και ότι οι ίδιοι διεκδικούν να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών.

Η τελευταία ρύθμιση έγινε μετά τις πολύνεκρες πυρκαγιές το 2007 με τον νόμο 3620 όπου με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίστηκε το ύψος, ο χρόνος, ο τρόπος και οι όροι καταβολής έκτακτης παροχής προς τους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, όλων των βαθμίδων. 
 
Οι υπουργοί που ψήφισαν τότε τον νόμο ήταν οι ακόλουθοι:

Υπουργός Εσωτερικών Π.Παυλόπουλος
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφης
Υπουργός Εθνικής Άμυνας Β.Μειμαράκης
Υπουργός Απασχόλησης Β.Μαγγίνας
Υπουργός Δικαιοσύνης Σ.Χατζηγάκης
Υπουργός Πολιτισμού Μ.Λιάπης
Υπουργός Μεταφορών Κ.Χατζηδάκης
Υπουργός Ναυτιλίας Γ.Βουλγαράκης

Η έκτακτη αυτή παροχή θα καταβαλόταν τμηματικά σε μια πενταετία και είχε υπολογιστεί με βάση τον μηνιαίο βασικό μισθό των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας, ύψους 4.072 ευρώ για το πρώτο και 3.994 ευρώ για τα λοιπά έτη.
Οι πρώην βουλευτές βασίζονται σε απόφαση του Μισθοδικείου η οποία εξομοίωσε τις αποδοχές τους με αυτές του δικαστικού λειτουργού. Η απόφαση αναφέρει τα εξής:«η σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης με τις συνολικές αποδοχές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού έχει ως συνέπεια ότι κάθε μεταβολή των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του επιφέρει αυτοδίκαια την άμεση αντίστοιχη μεταβολή του ύψους της βουλευτικής αποζημίωσης, που αποτελεί και τη βάση του προσδιορισμού της βουλευτικής σύνταξης».

Να επισημάνουμε επίσης οτι με απόφαση της Βουλής έχουν «παγώσει» οι αυξήσεις των εν ενεργεία βουλευτών και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές τους σύμφωνα με τις αυξήσεις που δόθηκαν και αναδρομικά στους δικαστικούς.

Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές, οι οποίοι δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Βουλής, προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να τους χορηγηθεί αύξηση και μάλιστα αναδρομικά απαιτώντας απο το Υπουργείο Οικονομικών κοντά στα 80.000.000 Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: