Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Όργιο διαφθοράς και σπατάλης στο Ιπποκράτειο αποκάλυψε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας


14 γιατροί και 40 προμηθεύτριες εταιρίες λυμαίνονταν το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Το κύκλωμα δρούσε υπό την ανοχή της προηγούμενης διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και της πρώην ηγεσίας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.Το ύψος της ζημίας από τη λειτουργία του κυκλώματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί.

Μόνο για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2007 ώς και το τέλος του 2009 εκτιμάται ότι στις τσέπες των γιατρών και στα ταμεία των εταιρειών κατέληξαν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σε βάθος έρευνα έγινε μόνον για το έτος 2008 και μόνον σε δύο συγκεκριμένες κλινικές του νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω κύκλωμα έβαλε στην τσέπη του περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις προέκυψαν από τον έλεγχο, τον οποίο διεξήγαγε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου 2009 και ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου 2010. Το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ παραδόθηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους εμπλεκόμενους γιατρούς, επτά της Ορθοπεδικής κλινικής και άλλοι τόσοι της Νευροχειρουργικής, ετοιμάζουν ήδη τις παραιτήσεις τους. Σε βάρος τους αναμένεται να ασκηθούν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, ενώ θα τους καταλογιστεί και η ζημία, την οποία υπέστη εξαιτίας τους το νοσοκομείο. Κυρώσεις είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και σε βάρος των προμηθευτριών εταιρειών.

Η έρευνα

Η έρευνα εστιάστηκε στην προμήθεια όλων των εμφυτεύσιμων ειδών τα οποία αφορούσαν την Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου. Ξεκίνησε με αφορμή εισαγγελική παραγγελία, την οποία προκάλεσε μήνυση προμηθεύτριας εταιρείας, η οποία συμμετείχε σε σχετικό διαγωνισμό που αφορούσε την προμήθεια αυτών των υλικών. Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2005 κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε διοικητή της 3ης ΥΠΕ Δημήτρη Βαρτζόπουλου και αφορούσε την προμήθεια αυτών των υλικών για όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ήταν η πρώτη φορά που διεξαγόταν ανάλογος διαγωνισμός, καθώς έως τότε οι προμήθειες γίνονταν βάσει ΦΕΚ 518/05, το οποίο καθόριζε τις ανώτατες τιμές για κάθε υλικό ξεχωριστά. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2007 και οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν στο διάστημα από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του ίδιου έτους και απεστάλησαν προς όλα τα νοσοκομεία για πιστή εφαρμογή.Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρτζόπουλος, «μέσω του διαγωνισμού πετύχαμε τιμές χαμηλότερες κατά 20% σε σχέση με τις προβλεπόμενες στο ΦΕΚ».

Προκλητικές συμπεριφορές

Ωστόσο, στο Ιπποκράτειο, και ειδικότερα στην Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική κλινική, όπου εστιάστηκαν οι έρευνες, οι γιατροί έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις υπογραφείσες συμβάσεις. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο ο κάθε γιατρός παρήγγειλε ό,τι υλικό ήθελε, στην τιμή που εκείνος συμφωνούσε με την εταιρεία της αρεσκείας του, αγνοώντας πλήρως τις συμβάσεις και παραβιάζοντας πλήρως όλους τους κανόνες εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες, πολλές εκ των οποίων μάλιστα είχαν επιλεγεί μέσω του διαγωνισμού, προμήθευαν τα υλικά σε τιμές υψηλότερες αυτών που προβλέπονταν στις συμβάσεις τις οποίες είχαν υπογράψει! Και όλα αυτά εν γνώσει και με την ανοχή της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και της τότε ηγεσίας της 4ης ΥΠΕ.

Υπάρχει μάλιστα αναλυτικός πίνακας με τα ονόματα των 14 γιατρών, της Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής κλινικής καθώς και τα ποσοστά συμμετοχής τους στην οικονομική ζημία του νοσοκομείου.

Οι γιατροί προμηθεύονταν τα υλικά με απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιατρικό επισκέπτη - πωλητή, πολλοί από τους οποίους μάλιστα συμμετείχαν παρανόμως στα χειρουργεία!

Το παράδοξο είναι ότι το δελτίο παραγγελίας των υλικών καθώς και τα τιμολόγια αγοράς τους εκδίδονταν πολλούς μήνες μετά τη χρήση τους. Ειδικότερα εντοπίστηκαν πρακτικές μαζικής κοπής δελτίων αποστολής, τα οποία όχι μόνον δεν συνόδευαν τα εν λόγω υλικά, αλλά εκδόθηκαν με καθυστέρηση ως και 13 μηνών. Μάλιστα πολλά από αυτά τα δελτία δεν υπογράφονταν από κανέναν εκπρόσωπο του νοσοκομείου και συνεπώς ουδείς μπορούσε να ελέγξει από ποιους γιατρούς χρησιμοποιήθηκαν, πόσα από αυτά αξιοποιήθηκαν και σε ποιους ασθενείς τοποθετήθηκαν.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν επιπλέον τα εξής:


- Εντοπίστηκαν σαράντα εταιρείες οι οποίες, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «ανέπτυξαν παράνομες συναλλαγές από κοινού με τα ιατρικά στελέχη». Στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι εν λόγω εταιρείες αποκόμισαν «παράνομο πλουτισμό σε βάρος του νοσοκομείου και του δημοσίου συμφέροντος», καθώς τιμολογούσαν τα υλικά με τιμές υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στις συμβάσεις τις οποίες οι ίδιες είχαν υπογράψει.


- Η συνολική δαπάνη των ιατρικών υλικών στις δύο κλινικές για το έτος 2008 ήταν 4.725.616 ευρώ. Από αυτά μέσω συμβάσεων αγοράστηκαν υλικά αξίας 104.801 ευρώ, δηλαδή μόλις το 2,2%, ενώ το υπόλοιπο 97,8% (ποσόν 4.620.815) αγοράστηκε με τρόπο παράνομο. Σε πολλές περιπτώσεις η προϊσταμένη χειρουργείων της Νευροχειρουργικής κλινικής αρνιόταν να παραλάβει τα εξωσυμβατικά υλικά τα οποία παραλάμβαναν τελικώς οι ίδιοι οι παραγγέλλοντες γιατροί.


Η συνολική ζημία που προέκυψε ανέρχεται σε 1.018.871,57 ευρώ.


- Σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήθηκε η εξόφληση αυτών των υλικών να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι επρόκειτο για υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε προγραμματισμένα χειρουργεία.


- Χρησιμοποιήθηκαν υλικά (π.χ. διεγέρτες νεύρων) σε περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι, όπως συμπεραίνεται από την ιατρική γνωμάτευση, δεν τα είχαν ανάγκη.

Οι ευθύνες



Πέρα από τις αυτονόητες ευθύνες των 14 γιατρών, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ επιρρίπτουν ευθύνες και σε μια σειρά άλλους όπως:


- Στον τότε διοικητή του νοσοκομείου Παναγιώτη Αποστόλου γιατί δεν προέβη σε καμία ενέργεια, ενώ ήταν σε γνώση του όλα τα ανωτέρω. Η διοίκηση, απεναντίας, ενέκρινε όλες τις παράνομες πράξεις. Ευθύνες, διαφορετικής διαβάθμισης, καταλογίζονται και σε μια σειρά διοικητικών στελεχών (αναπληρωτής διοικητής, διοικητικός διευθυντής, κ.ά.).


- Στην τότε ηγεσία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Βασίλη Δελλή, Ιωακείμ Σιγάλα) στην ευθύνη της οποίας υπάγεται το Ιπποκράτειο.


- Σε διάφορα τρίτα στελέχη, όπως οι γιατροί ελεγκτές του ΙΚΑ στο Ιπποκράτειο, καθώς και στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χριστανόπουλος, από το εξωτερικό όπου βρίσκεται δήλωσε ότι έλαβε το πόρισμα μόλις την περασμένη Πέμπτη και δεν πρόλαβε να το μελετήσει σε βάθος.


Ας ελπίσουμε οτι ο εισαγγελέας με την βοήθεια του πορίσματος να καταφέρει να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους αυτούς που κλέβανε τα χρηματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: