Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Μέχρι πότε θα συνεχίζεται η πολιτική διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ?


Σε προχθεσινό του άρθρο ο Α. Τσίπρας (κάντε κλίκ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο (http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=720&reftab=61&t)

επαίρεται σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η μόνη πολιτική δύναμη που υπερασπίστηκε, χωρίς να λογαριάσει το κόστος, το δίκαιο και τα αίτια της εξέγερσης του περασμένου Δεκέμβρη». Και σε μια προσπάθεια να πείσει πως αυτό αποτελεί περίπου μια πράξη αυτοθυσίας του κόμματος, προσθέτει ότι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ «το πλήρωσε».

Είχε ένα κόστος δηλαδή η υποστήριξη της εξέγερσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή αλλιώς αυτό που ονομάζεται «πολιτικό κόστος». Εαν δούμε τα γεγονότα απο απόσταση θα μπορέσουμε να πούμε οτι ο κ. Τσίπρας δεν λέει ψέματα. Πολλοί από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης αλλά και το ΚΚΕ αποδοκίμασαν με κάθε τρόπο τη συγκεκριμένη εξέγερση. Ωστόσο, ο Α. Τσίπρας λέει τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως στο εσωτερικό του κόμματός του δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέκριναν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι ενστάσεις τους καταγράφηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ως μια ισχυρή τάση στο εσωτερικό του κόμματος. Στη μισή αυτή αλήθεια εντάσσεται επίσης και η προσπάθεια κ. Τσίπρα προεκλογικά να πάρει αποστάσεις από την εξέγερση, για τα γνωστά σε όλους <<ψηφαλάκια>>.


Έτσι διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στα επεισόδια του Σαββατοκύριακου βλέπουμε οτι προσπαθεί να δημιουργήσει μια βεντέτα με τον κ.Χρυσοχοίδη,την ώρα μάλιστα που είχανε σήμερα και αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Διαβάστε παρακάτω τις ανακοινώσεις:

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ...

<<Το χρονικό των προαναγγελθέντων επεισοδίων, φρόντισε το υπουργείο προστασίας του πολίτη, να μην διαψευστεί. Με απίστευτη βία διέταξε τις αστυνομικές δυνάμεις να εφαρμόσουν το δόγμα της μηδενικής ανοχής, παραβιάζοντας όλη τη σχετική νομοθεσία και το Σύνταγμα. Εξαπέλυσαν προληπτική επίθεση στο Κερατσίνι και στα Εξάρχεια, χωρίς Εισαγγελέα, παραβιάζοντας το οικιακό άσυλο και εισβάλλοντας στο Δημαρχείο Κερατσινίου χωρίς άδεια της αρχής. Η προσαγωγή ατόμων και η μετατροπή τους σε κατηγορούμενους, χωρίς την τήρηση του νόμου, καθώς και η αθρόα προσαγωγή διαδηλωτών, πριν καν φτάσουν στη διαδήλωση, ήταν βέβαιο ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις, ώστε να επιβεβαιωθεί η προαναγγελία τους. Η βεντέτα του Χρυσοχοΐδη με τους αναρχικούς και η στρατικοποίηση της αντιπαράθεσης, εγκυμονεί κινδύνους για την πολιτική έκφραση και διαμαρτυρία. Καλούμε την κυβέρνηση να επέμβει άμεσα στο σχεδιασμό της ανεξέλεγκτης καταστολής που εφαρμόζει ο υπουργός της. Η υπονόμευση της διαδήλωσης της Δευτέρας, που αποτελεί έναν επιπλέον στόχο της αστυνομικής βίας που εκδηλώθηκε στη σημερινή πορεία ώστε να μην κατέβουν μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η νεολαία δεν τρομοκρατείται. Αγωνίζεται για τα αυτονόητα και κανείς και τίποτα δεν θα υπονομεύσει τη συλλογική της έκφραση. Η μαζική συμμετοχή της στο σημερινό συλλαλητήριο και παραμονή της ως το τέλος, παρά την καταστολή και τη ρίψη δακρυγόνων, αποδεικνύει ότι το ρεύμα της αμφισβήτησης δεν γυρνάει πίσω. Οι σχεδιασμένες επιθέσεις από ομάδες οπαδών της τυφλής βίας και η στρατηγική της έντασης που έχουν επιλέξει, δεν επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας, που υιοθετεί το δρόμο του συλλογικού αγώνα.>>

Η άμεση αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Χρυσοχοϊδη:

«Προκαλεί κατάπληξη η ανακοίνωση τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, καθώς βρίθει από ψεύδη και ανακρίβειες και συνηγορεί επιπόλαια σε μια απολίτικη ιδεολογία της σύγκρουσης με προφανείς ψηφοθηρικούς στόχους. Στόχοι, σε κάθε περίπτωση, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, καθώς το συγκεκριμένο ακροατήριο είναι ξεκάθαρα αντι-κοινοβουλευτικό και όχι εξω-κοινοβουλευτικό όπως θα ήθελαν να πιστεύουν ορισμένοι. Άλλωστε, ο χουλιγκανισμός και οι βάνδαλοι δεν έχουν σχέση με τη Δημοκρατία. Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχουν 2 τραυματίες πολίτες και 16 αστυνομικοί είναι ένα στοιχείο ευρύτερου προβληματισμού.

Επί της ουσίας στα καταγγελλόμενα. Καταρχάς δεν υπήρξε καμία «προληπτική επίθεση στο Κερατσίνι και τα Εξάρχεια χωρίς Εισαγγελέα», για τον απλό λόγο ότι πρώτον δεν υπήρξε καμία επίθεση, αλλά απολύτως νόμιμες ενέργειες των αστυνομικών αρχών, παρουσία Εισαγγελέα, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να διασφαλίσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων αποτρέποντας έκνομες ενέργειες. Οι αιτιολογημένες προσαγωγές ατόμων δεν είναι παράνομες σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, όπως επίσης δεν είναι παράνομη και η απαγγελία κατηγοριών από τις δικαστικές αρχές. Τα στοιχειώδη αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικά δεν έχω καμία βεντέτα ούτε με τους αναρχικούς ούτε με κανέναν άλλον χώρο, πλην όσων αντιστρατεύονται τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προσωπική μου αντιπαράθεση είναι μόνο με ναζιστές, ρατσιστές και τρομοκράτες, με όποια ιδεολογική μεταμφίεση και αν εμφανίζονται.

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί κατάπληξη είναι η πολιτική διγλωσσία στην οποία επιδίδεται τόσο απροκάλυπτα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλη τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου είχα επανειλημμένα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα, και πραγματικά εκπλήσσομαι με το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις συνομιλίες μας και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ας είναι όμως, αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Ωστόσο υπάρχει ένα σημείο που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει με τη γλώσσα της λογικής, ότι "οι σχεδιασμένες επιθέσεις από ομάδες της τυφλής βίας, δεν επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας που υιοθετεί το δρόμο του συλλογικού αγώνα". Σε αυτό είμαστε απολύτως σύμφωνοι».


Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης


1 σχόλιο:

piitikiperiodos είπε...

www.piitikiperiodos.blogspot.com διηγημα αφιερωμενο στα γεγονοτα δεκεμβριου 2008.