Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Νέο σκάνδαλο δωροδοκιών συγκλονίζει την Γερμανία με την Mercedes Benz.

Μετά τη Siemens και η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes Benz -Daimler «λάδωνε» κυβερνητικούς αξιωματούχους χωρών μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από έγγραφα του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ερεύνησε από το 2004 καταγγελίες για μυστικούς λογαριασμούς και δωροδοδοκίες.

Οι δωροδοκίες γινότανε με υπερβολική τιμολόγηση των πελατών.Μετέπειτα η εταιρεία πλήρωνε με μετρητά κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους της αντίστοιχης χώρας ή τους παραχωρούσε πολυτελή αυτοκίνητα σαν δώρα για την καλή συνεργασία.

Σε μία περίπτωση, η Mercedes Benz έδωσε σε ένα υπάλληλο της κυβέρνησης του Τουρκμενιστάν ένα επιβατικό θωρακισμένο αυτοκίνητο Mercedes Benz που υπολογίζονται σε περισσότερα από 300.000 ευρώ για τα γενέθλιά του τον Φεβρουάριο του 2000. Εκείνη την περίοδο η αυτοκινητοβιομηχανίας διαπραγματευόταν την πώληση δεκάδων οχημάτων προς την κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν.

Σε μια άλλη περίπτωση, το 1999 στη Λιβερία η Mercedes Benz έδωσε σε ένα υπάλληλοδόθηκε ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο αξίας περίπου 267.000 ευρώ ως μέρος μιας συμφωνίας για την πώληση φορτηγών που θα χρησιμοποιούταν στην υλοτομία.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει κατηγορίες από τις αμερικανικές αρχές για παράνομες πρακτικές σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος η Νιγηρία και η χώρα μας, προκειμένου να εξασφαλίσει συμβόλαια.Οσον αφορά την Ελλάδα οι δωροδοκίες αφορούν την προμήθεια 400 λεωφορείων Mercedes Benz για την ΕΘΕΛ καθώς και την προμήθεια 36 ντιζελομηχανών για τον ΟΣΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters(http://www.reuters.com/article/idUSN238501720100323 κάντε κλίκ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο) αναφέρει ότι η εταιρεία θα έρθει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να αποφύγει βαρύτατα πρόστιμα, όπως συνέβη με τη Siemens.

Ειδικότερα, η Mercedes Benz -Daimler θα προτείνει να πληρώσει πρόστιμο 185 εκ. δολαρίων για να σταματήσει η δίωξη από το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης και από τοην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η υπόθεση θα συζητηθεί σε Δικαστήριο της Washington την πρώτη Απριλίου, όπου αναμένεται να παραδεχθεί την ενοχή του γερμανικού και του ρωσικού τμήματος της. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία θεωρείται ως αμερικανική αφού η Daimler-Mercedes Benz, είχε συγχωνευθεί με την Chrysler.

Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης






Δεν υπάρχουν σχόλια: