Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Το Υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε επιχορήγηση επένδυσης σε εταιρεία η οποία θα έπρεπε να είχε τελειώσει την επένδυση 1 χρόνο πρίν.




 Η κριτική που γίνεται σήμερα στην κυβέρνηση αφορά κυρίως τον τομέα της ανάπτυξης.Και πολύ σωστά γίνεται αυτή η κριτική γιατί εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη τότε σίγουρα η πόρτα της χρεωκοπίας θα έρθει ακόμα πιο κοντά.Οι δηλώσεις του κ.Στρός Κάν επανέφερε στον δημόσιο διάλογο οτι το μνημόνιο τελικά δεν σώζει απο την χρεωκοπία μιας και που ακόμη και με την επιμύκηνση του χρέους ίσως δεν φτάνει για να μην χτηπήσουμε την πόρτα της χρεωκοπίας.Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό.Οτι χωρίς το μνημόνιο δεν θα είχαμε την πολυτέλεια να ασχολούμασταν με την ανάπτυξη.Αντιθέτως θα είχαμε χρεωκοπήσει με δυσμενέστατες συνέπειες για όλους τους απλούς πολίτες που μένουν σε αυτήν την χώρα.

Αλλά πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην χώρα μας εαν δεν αλλάξει αυτό το ρημάδι το κράτος όπου μόνο εμπόδια φέρνει στις επενδύσεις.

Τρανή απόδειξη είναι η προσπάθεια έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της Εταιρείας «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΑΚΑΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΕΚΑΤΣΙΝΑΣ Ο.Ε.» με δ.τ. «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» που αναφέρεται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στη θέση Παλιούργια του Δ.Δ. Δολιανών του Δήμου Καλπακίου του Ν. Ιωαννίνων.

 Το συνολικό οριστικοποιούμενο ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων τριάντα οκτώ χιλιάδων (538.000) Ευρώ. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων δέκα πέντε χιλιάδων διακοσίων (215.200) Ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 40% του
συνολικού κόστους της ενισχυόμενης επένδυσης.


Το παράλογο όμως που υπάρχει στο έγγραφο που δημοσιεύουμε είναι οτι η ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης είναι στις 1η Σεμπτεμβρίου του 2009.Δηλαδή ένα χρόνο πρίν.Και ακόμη χειρότερα η γνωμοδότηση της επιτροπής είναι ενάμιση χρόνο μετά.

Επένδυσεις έτσι δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ.Ακόμη και αν γίνουν μερικές θα είναι πάρα πολύ λίγες.Οπότε ο κ.Χρυσοχοίδης θα πρέπει να αλάξει πολλά πράγματα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.Πλέον πρέπει να γίνει κατανοητό απο τον υπουργό οτι είναι καιρός να περάσει απο τις διαπιστώσεις στις πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: