Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Στηρίξτε την Ελλάδα και εμείς θα αγοράσουμε ομόλογα λένε στην Ευρώπη οι Ιάπωνες.

 Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν οι αρχές της ευρωζώνης θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για να κατευνασμό των αγορών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιουν Αζούμι.(http://www.bbc.co.uk/news/business-15070799)

«Εάν εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές στηρίζοντας την Ελλάδα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ιαπωνία», δήλωσε ο Γιουν Αζούμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών αναφερόταν στην αγορά από την Ιαπωνία νέων ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των πόρων του ΕΤΧΣ, το οποίο διαθέτει σήμερα 440 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα κεφάλαιο που δεν επαρκεί για τη στήριξη χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που απειλούνται επίσης από την κρίση χρέους.
Η Ιαπωνία επένδυσε περί τα 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ, το 20% του συνολικού ποσού, κατά την έκδοση ομολόγων του ΕΤΧΣ το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη στήριξη της Ισλανδίας και την Πορτογαλίας.
Τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο, η Ιαπωνία είναι η δεύτερη χώρα με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα μετά την Κίνα.

Η οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση από το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας των συνεπειών του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, έχει ήδη πληγεί από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία έχει προκαλέσει την άνοδο της ισοτιμίας του γεν, πλήττοντας τις ιαπωνικές εξαγωγές και προκαλώντας ανησυχίες για την ανάσχεση της οικονομικής ανάκαμψης.
Κατά τους αναλυτές, η επιθυμία της Ιαπωνίας να μπει στο παιχνίδι της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στο γεγονός ότι θέλει να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

"Σε περίπτωση που η χρηματοπιστωτική αναταραχή εξαπλώθεί πέρα από την Ευρώπη προς τον υπόλοιπο κόσμο, η Ιαπωνία δεν θα έχει ασυλία», δήλωσε ο Masaaki Kanno της JP Morgan στο BBC.
Ο κ. Kanno πρόσθεσε ότι εάν οι πτώσεις συνέχιστούν, θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την οικονομία της Ιαπωνίας.Είπε πιο συγκεκριμένα:"Ιαπωνικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μεγάλα επενδυτών στα χρηματιστήρια και αν ο δείκτης Nikkei συνεχίζει να βυθίζεται, θα στείλει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε αναταραχή."

Η Ευρώπη αποτελεί μια σημαντική αγορά για τις ιαπωνικές εξαγωγές, και οι ανησυχίες αυτή τη στιγμή εστιάζονται στο γεγονός ότι εάν δεν βρεθεί λύση στη συνεχιζόμενη κρίση χρέους, αυτό μπορεί σύντομα να πλήξει την ανάπτυξη και τη ζήτηση των ιαπωνικών αγαθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: