Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Προσβολή στην μνήμη των νεκρών απο τις πυρκαγιές του 2007 - Κόκκινη κάρτα απο τον ΟΗΕ


Σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα ανάμεσα σε άλλες 141 χώρες όπου δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Επιτροπής Συμμόρφωσης της Συνθήκης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) για ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών ρύπων. Έτσι η επιτροπή επέβαλε την ποινή απαγόρευσης συμμετοχής της Ελλάδας στο Πρωτόκολλο του Κιότο(Ακολουθήστε το link για να δείτε ολόκληρη την απόφαση: http://unfccc.int/files/kyoto_protocol/compliance/enforcement_branch/application/pdf/cc-2007-1-8_greece_eb_final_decision.pdf )


Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ουσιαστικά προβλέπει τη χρήση ευέλικτων μηχανισμών, όπου αυτοί οι μηχανισμοί θα δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων μεταξύ τους, αλλά και με την απόκτηση πιστώσεων ως αντάλλαγμα για έργα περιορισμού εκπομπών ρύπων.


Να υπενθυμίσουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο τον Ιανουάριο του 2008 ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, κ. Σταύρος Δήμας είχε θέσει ζήτημα αξιοπιστίας του συστήματος καταγραφής εκπομπών της χώρας μας.
Τον Απρίλιο του 2007 οι ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκαν την Ελλάδα, για να ελέγξουν ακριβώς εάν υπάρχει σύστημα καταγραφής εκπομπών ρύπων σε λειτουργία και, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει.


Παρόλα αυτά το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση στις 15 Απριλίου 2008 όπου μεταξύ των άλλων λέει τα εξής:


ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ολοκλήρωση της Εθνικής Απογραφής Εκπομπών των Αερίων του Θερμοκηπίου σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο


Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η χώρας μας θα είναι συνεπής με τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κυότο.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του Εθνικού μας Συστήματος Απογραφών των αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κυότο.

Να θυμίσουμε ότι ο κ.Καραμανλής τον Αύγουστο του 2007 στις πολύνεκρες πυρκαγιές του Αυγούστου φορώντας το τζάκετ αλά Μπούς μέσα στο κατακαλόκαιρο επικαλέστηκε εκτός από τις ασύμμετρες απειλές, τις κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη. Έτσι προσπάθησε να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης του.
Οπότε έρχεται η απόφαση της επιτροπής να δείξει ότι αποτύχαμε σαν χώρα να συμβάλουμε και εμείς στην κοινή προσπάθεια όλων των χωρών για ένα καλύτερο περιβάλλον!!!!




Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: