Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Απαράδεκτη η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους των ναυπηγείων και των λιμανιών


Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος με το ζόρι μπορούν και συμπληρώνουν 30 ένσημα τον χρόνο. Όπως με το ζόρι τα φέρνουνε βόλτα στις οικογένειες τους με πολλές στερήσεις λόγω των δύσκολων οικονομικών καταστάσεων.
Ένα από τα θετικά στοιχεία του προηγούμενου ασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ(Νόμος Ρέππα) που αφορούσε συγκεκριμένα την Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος ήταν ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν εφικτή με 25 ένσημα τον χρόνο.
Ο νέος νόμος της κ. Πετραλιά ορίζει ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι εφικτή πλέον με 100 ένσημα τον χρόνο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος δεν θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αποτέλεσμα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής ήταν η διαδήλωση και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 3/4/2008 το πρωί στην είσοδο των εγκαταστάσεων του νέου κτιρίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου συνεπλάκησαν αγανακτισμένοι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος με δυνάμεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας.

Όσο για του εργαζόμενους στα λιμάνια παράνομες και καταχρηστικές κρίθηκαν από το Εφετείο Πειραιά, που εκδίκασε την έφεση του ΟΛΠ κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες πραγματοποίησαν από τις αρχές του 2008 μέχρι και τις 31 Μαρτίου οι λιμενεργάτες.
Επίσης, το Εφετείο Πειραιά απαγόρευσε μελλοντικές κινητοποιήσεις «υπό την ίδια μορφή και τρόπο διεξαγωγής» -συμπεριλαμβανομένης της λευκής απεργίας-, «εφόσον θα στηρίζονται στους ίδιους λόγους και αιτήματα».Και για να απειλήσουν περισσότερο τους εργαζομένους το Εφετείο Πειραιά όρισε πρόστιμο 4.000 ευρώ για κάθε ημέρα απεργίας.

Όσο για το σκεπτικό της απόφασης είναι πραγματικά προκλητικό γιατί είναι σαν να ακούμε τις επίσημες θέσεις του Υπουργείου Εμπορικήςκαι συγκεκριμένα τον κ. Βουλγαράκη.
Το επίσημο σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Πειραιά είναι το ακόλουθο:

«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν χωρίς τήρηση των νόμιμων διαδικασιών. Η μορφή παραχώρησης, που εναπόκειται στην επιχειρηματική επιλογή του ΟΛΠ, συνιστά βέλτιστη οικονομική και αναπτυξιακή πρόταση, με διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Το αίτημα της απεργίας ήταν να ακυρωθεί η απόφαση. Η βλάβη που υφίστανται ο ΟΛΠ και το κοινωνικό σύνολο, σε σχέση με την ωφέλεια των λιμενεργατών, είναι προφανώς δυσανάλογη.»

Αυτή η έκρυθμη κατάσταση δείχνει ότι στην κυβέρνηση το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πώληση του κράτους και μας θυμίζει πολύ έντονα την κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993.


Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: