Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Τι είναι αυτό που φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ?


Μετά τις εκλογές του 2007 οι δημοσκοπήσεις έχουν ανεβάσει το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι 18% και αυτό φυσικά έχει δημιουργήσει στα στελέχη του Συνασπισμού μια ευφορία.
Ας δούμε όμως ποιοί είναι οι πραγματικοί λόγοι για την δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ?
Το ΠΑΣΟΚ με αποκορύφωμα το πρόσφατο συνέδριο του πέρασε μια πάρα πολύ επώδυνη διαδικασία η οποία έφερε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό ουσιαστικά. Γιατί ο κ. Βενιζέλος είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όπως αντίστοιχα και ο κ. Παπανδρέου.
Οι φωτιές του Αυγούστου δημιούργησαν μια τεράστια απογοήτευση των πολιτών ως προς τα κόμματα εξουσίας με αποτέλεσμα να απαξιωθούν και πιο πολύ το ΠΑΣΟΚ γιατί ήταν κόμμα εξουσίας για αρκετά χρόνια.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα που είναι άφθαρτα και με μια κίνηση του κ. Αλαβάνου όπου έδωσε το δαχτυλίδι της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Τσίπρα προσάρτησε αρκετούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ καθώς και δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ με αποτέλεσμα δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει μέχρι 18%.

Αυτό όμως μετά και την τελευταία δημοσκόπηση του ALPHA καθώς και της κυριακάτικης εφημερίδας <Το ΠΑΡΟΝ> φαίνεται να αλλάζει.
Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,6% έναντι 27,1% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 16%, το ΚΚΕ με 6,9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12%.
Ενώ στην αντίστοιχη δημοσκόπηση η οποία έγινε στις 15 Μαρτίου 2008 η ΝΔ συγκέντρωνε 28,7% έναντι 24,1% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,5%, το ΚΚΕ με 7,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 11,5%.

Η δημοσκοπκή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ ασταθές.
Πρώτον γιατί το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενωμένο μέσα από το συνέδριο του και αυτό αποδείχτηκε με την συντονισμένη προσπάθεια όλου του ΠΑΣΟΚ και του Γ.Παπανδρέου με την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση με αφορμή το ασφαλιστικό. Και όσο το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει έτσι όλο και πιο κερδισμένο θα βγαίνει το οποίο θα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις που έρχονται.
Δεύτερον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαμορφώσει μια νέα κοινωνική πολιτική και πολιτική πλειοψηφία αφού και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.
Θα πρέπει να καταθέσει μια ολοκληρωμένη, εναλλακτική προγραμματική κυβερνητική πρόταση και παράλληλα να διευκρινίσει τις αντιφάσεις στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί από στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η πλευρά της δογματικής αριστεράς η οποία μοιάζει με το ΚΚΕ και από την άλλη πλευρά υπάρχει η ανανεωτική αριστερά των διαρθρωτικών αλλαγών και των συνεργασιών.
Έτσι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζει θέσεις για την διακυβέρνηση της χώρας και το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει ενωμένο τους κοινωνικούς αγώνες, το αποτέλεσμα θα είναι η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα πραγματικά του ποσοστά.


Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: