Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης βουλιάζει!!


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης θα ξεκινούσε μέσα στο 2005! Πριν ενάμιση χρόνο είχε επικυρωθεί η σύμβαση με την ΘΕΡΜΑΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. από την Βουλή. Να υπενθυμίσουμε ότι leader σε αυτή την κοινοπραξία είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. ιδιοκτησίας κ.Μπόμπολα.

Παρόλα αυτά όμως το έργο ναυαγεί πλέον με την βοήθεια του ΚΑΣ και με την συγκατάθεση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για ακύρωση του έργου.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αποφασίστηκαν τα εξής:

1_ Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, κηρύχθηκαν διατηρητέα τρία κτίρια στην περιοχή του λιμανιού τα οποία επρόκειτο να κατεδαφιστούν για τις ανάγκες του έργου.
2_ Για λόγους προστασίας των εναλίων αρχαιοτήτων, το ΚΑΣ απορρίπτει τον προβλεπόμενο από τη σύμβαση τρόπο κατασκευής της υποθαλάσσιας σήραγγας, και αυξάνει το βάθος της στα 25 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και επιβάλει τη χρήση μετροπόντικα. Η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με άλλο έργο, αφού πέρα από την αύξηση του κόστους αλλάζει και τα τεχνικά στοιχεία του. Με την αύξηση του βάθους της σήραγγας δεν επαρκεί το προβλεπόμενο από τη σύμβαση μήκος της που ανέρχεται σε 6,2 χλμ., από τα οποία περίπου 4 είναι υποθαλάσσια. Αυτές οι αλλαγές όμως στοιχίζουν παραπάνω 1 δις ευρώ!

Και το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο κ.Σουφλιάς.
Πάντως το σίγουρο είναι οι η πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης προτιμούν να μην γίνει το έργο καθόλου.


Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: