Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Το οικονομικό ναυάγιο της ΔΕΗ διευκολύνει την κυβέρνηση για την πωλησή της.


Αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα 112 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά στην χρηματιστιριακή ιστορία της, παρουσίασε η ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του 2008 (http://www.dei.gr/ecPage.aspx?id=4641&nt=18&lang=1) έναντι καθαρών κερδών 99,4 εκατ. ευρώ πέρυσι,αν και τα έσοδά της αυξήθηκαν 11,9% χάρη στις γενναίες αυξήσεις των τιμολογίων της το προηγούμενο διάστημα. Η συνέχεια του κατήφορου που έχει πάρει η Επιχείρηση μετά το 2003 δείχνει να μην έχει τέλος.Αφού απο τα κέρδη των 206 εκατομμυρίων ευρώ το 2003 (http://www.dei.gr/Default.aspx?id=2545&nt=18&lang=1) έχουμε περασει στις ζημιές των 112 εκατ. Ευρώ το 2008.Τα αποτελέσματα αυτά δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πολιτική που ακολουθείται απο τον κ.Αθανασόπουλο και την κυβέρνηση.

Η επιχειρηματολογία της διοίκησης ωστόσο, είναι ότι για ακόμη μία φορά φταίνε οι εξωγενείς παράγοντες για τα τόσο αρνητικά αποτελέσματα.Παράγοντες όπως η μεγάλη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, την οποία αποδίδει στην πολυήμερη απεργία της ΓΕΝΟΠ για το Ασφαλιστικό, στις προγραμματισμένες μακροχρόνιες συντηρήσεις μονάδων της και σε καθυστερήσεις στην πραγματοποίησή τους, θέματα όμως για τα οποία ευθύνεται αποκλειστικά η ίδια. Επικαλείται επίσης και την κατάληψη επί πολλές ημέρες του σταθμού του Αγίου Δημητρίου από ομάδα κατοίκων της περιοχής οι οποίοι αξίωναν προσλήψεις στην εταιρεία, πρόβλημα όμως γνωστό στις διοικήσεις της ΔΕΗ εδώ και χρόνια.Αντιλαμβανόμαστε οτι συζητάμε για προβλήματα τα οποία κάλλιστα η ΔΕΗ θα μπορούσε να έχει ήδη βρεί λύση.

Η πραγματικότητα όμως για τον κ.Αθανασόπουλο είναι διαφορετική. Η μη σωστή διαχείριση των πόρων στα υπάρχοντα προκαλεί τη συνεχιζόμενη μείωση της συμμετοχής του «φθηνού» λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή και αυξάνει την συμμετοχή του πετρελαίου,του φυσικού αερίου αλλά και των εισαγωγών ρεύματος απο τις γειτονικές χώρες. Η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο με την πολιτική που ακολουθεί εδώ και έναν χρόνο να απομακρύνει σειρά στελεχών με αποτέλεσμα να έχει αποψιλώσει την επιχείρηση από ανθρώπους ικανούς να διαχειριστούν σοβαρές επενδύσεις.

Το έργο γνωστό απο την κυβέρνηση.Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακούσουμε την λήψη αναγκαίων μέτρων για την εξυγίανση και σωτηρία της επιχείρησης.Μέσω αυτών των μέτρων θα δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να σπάσει την ΔΕΗ σε κομμάτια με απώτερω σκοπό φυσικά την πωλησή της σε ιδιώτες.



Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: