Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ήρθε και έφυγε απο την Ελλάδα το ραδιενεργό νέφος απο την Φουκοσίμα της Ιαπωνίας.


Ήρθε και πέρασε το ραδιενεργό νέφος απο την Φουκοσίμα της Ιαπωνίας.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοινώνε στις 24 Μαρτίου ότι μετά απο εξειδικευμένες εργαστηριακές μετρήσεις, υπήρξαν ίχνη ραδιενέργειας (Ιώδιο-131) στην ατμόσφαιρα, σε συγκεντρώσεις στο επίπεδο των 125 μBq/m3 (125 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).

Οι συγκεντρώσεις αυτές αντιστοιχούν σε δόση ακτινοβολίας της τάξεως του εκατομμυριοστού της ετήσιας δόσης από φυσική ακτινοβολία που δέχεται ο μέσος άνθρωπος. Σύμφωνα με την Ε.Ε.Α.Ε., δεν υπάρχει η παραμικρή επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ή λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.(http://www.eeae.gr/gr/index.php?menu=2&fvar=html/president/_ana_dt_26_03_2011)

Οι μετρήσεις είχανε διενεργηθεί από το Εργαστήριο του Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ.

Σήμερα το μεσημέρι το Δίκτυο των Συνεργαζομένων Εργαστηρίων ανέφεραν οτι ανιχνεύθηκαν ίχνη Καισίου στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις στο επίπεδο των 100 μBq/m3 (100 εκατομμυριοστά του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα) το οποίο ήταν και αναμενόμενο.

Η ευχάριστη είδηση όμως ήρθε απο τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε.Α.Ε. κ.Σιμόπουλο ο οποίος σε συνεντευξή του στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του MEGA ανέφερε οτι το ραδιενεργό νέφος της Ιαπωνίας έχει φύγει απο την Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε οτι η κρίσιμη κατάσταση στην Ιαπωνία θα σταματήσει εδώ και επιτέλους η διεθνή κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μην έχουμε σοβαρότερες συνέπειες για εμάς και για τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: