Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009

Κατεπείγουσα παρέμβαση του Υφ.Παιδείας για το καθεστώς της Κοσμήτωρ Θεολογικής σχολής Αθηνών

θεολογική σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκλεγμένη Κοσμήτωρ (θητεία 2007-2011) της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η καθηγήτρια Ελένη Παπακώστα - Χριστινάκη.Υπηρετεί στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας. Γνωστικό αντικείμενο διδασκαλίας και έρευνας είναι η Βιβλική Εβραϊκή, η Ερμηνεία εκ του Πρωτοτύπου και η Βιβλική Αρχαιολογία(http://www.theol.uoa.gr/index.php?id=266).Ολα καλά μεχρί εδώ.

Με επιστολή του προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος ζητάει να ενημερωθεί για τις καταγγελίες που αφορούν τη λειτουργία του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας.

Η κατεπείγουσα παρέμβαση του υφυπουργού Παιδείας συνδέεται με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους- το οποίο εκλήθη να εξετάσει το θέμα έπειτα από σωρεία καταγγελιών- που αποδεικνύει ότι η οικογένεια της κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ελένη Παπακώστα - Χριστινάκη και του συζύγου της καθηγητή στην ίδια σχολή, κατόρθωνε να αποκαθιστά επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τα μέλη της, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες.

Ας πιάσουμε όμως την απίστευτά αλλά και προκλητική ιστορία απο την αρχή.Η κόρη τους Ειρήνη Χριστινάκη έλαβε διδακτορικό με επιβλέποντα τον πατέρα της το 2004 και εξελίχθηκε σε τακτική καθηγήτρια μέσα σε 4 χρόνια! Πρόσφατα η άλλη κόρη, Όλγα Χριστινάκη, έγινε δεκτή για μεταπτυχιακό με επιβλέπουσα την αδελφή της. Τον περασμένο Δεκέμβριο έκαναν δεκτό για διδακτορικό τον υιό, Επαμεινώνδα Χριστινάκη, πτυχιούχο Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Ο γαμπρός της οικογένειας, Αθανάσιος Γλάρος, σύζυγος της Ειρήνης Χριστινάκη διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας.


Μεταξύ άλλων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) αναφέρει για την κ.Ελένη Παπακώστα - Χριστινάκη.: Το 2004, επιβλέπων της διδακτορικής διατριβής της ορίστηκε ο πατέρας της, παρά τη ρητή διάταξη του άρθρου 7 του ν. 2690/99 περί υποχρέωσης των μελών των συλλογικών οργάνων να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που αφορά συγγενείς εξ αίματος. Σχετικά με την εκλογή της στη θέση της καθηγήτριας, το ΝΣΚ θεωρεί ότι δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος, με αποτέλεσμα να είναι «μη νόμιμη» και η εκλογή της.

Για τον Επαμεινώνδα Χριστινάκη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: Με την από 15/12/2008 απόφαση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και του Τομέα Κανονικού Δικαίου έγινε δεκτή η αίτησή του για την εκπόνηση εκ μέρους του διδακτορικής διατριβής. Μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής ορίστηκε και ο πατέρας του.

Δυστυχώς όμως δεν είναι η οικογένεια Χριστινάκη το μόνο παράδειγμα νεποτισμού στο εν λόγω τμήμα. Η Διοτίμα Λιαντίνη, κόρη της τέως προέδρου του τμήματος Νικολίτσας Γεωργοπούλου-Λιαντίνη, έλαβε διδακτορικό το 2001 από τη φιλοσοφική σχολή. Έλαβε επίσης και πτυχίο από το τμήμα κοινωνικής θεολογίας το 2002. Το διάστημα 1999-2001 ήταν διδάσκων ΠΔ/407 στο ίδιο τμήμα. Δηλαδή, για δύο χρόνια ήταν ταυτόχρονα διδάσκουσα και φοιτήτρια! Αυτό πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία! Το διδακτορικό της απονεμήθηκε στις 30/5/2001 και διορίστηκε λέκτορας στο τμήμα κοινωνικής θεολογίας στις 19/11/2001. Πότε έγινε η προκήρυξη, πότε έγινε η εισήγηση, πότε έγινε η κρίση, πότε έγινε η αλληλογραφία τμήματος-πρυτανείας-υπουργείου και επιστροφή, πότε βγήκε ΦΕΚ, μεσολαβούντος μάλιστα και του καλοκαιριού; Για «κοινούς θνητούς» οι διαδικασίες αυτές παίρνουν χρόνια.

Υπάρχουν και άλλα περίεργα στο τμήμα αυτό. Π.χ. ο κ. Τσιτσίγκος διορίστηκε λέκτορας το 2004. Μέσα σε 5 χρόνια έγινε αναπληρωτής καθηγητής. Ταυτόχρονα αναφέρει στο βιογραφικό του ότι είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Ψυχολογίας. Σε όλη μου την ακαδημαϊκή ζωή πρώτη φορά συναντώ το φαινόμενο κάποιος να είναι ταυτόχρονα μέλος ΔΕΠ και υποψήφιος διδάκτωρ. Κάθε μία από αυτές τις ασχολίες απαιτεί πλήρη αφοσίωση. Πώς μπορεί κανείς να κάνει σωστά και τις δύο ταυτόχρονα;

Αυτή η σωρεία καταγγελιών είχε ήδη καταγγελθεί απο τον κ.Θέμη Λαζαρίδη
Καθηγητής Χημείας / City College, of the City University of New York στον τότε υπουργό Παιδείας κ.Σπηλιωτόπουλο τον Μάρτιο του 2009 αλλά χώρις κάποιο αποτέλεσμα(κάντε κλίκ για να διαβάσετε την επιστολή http://greekuniversityreform.wordpress.com/2009/03/19/)

Επιτέλους ας είναι η αρχή που θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: