Αναστέλλεται για εννέα μήνες η έκδοση αδειών ανέγερσης οικοδομών καθώς και η έγκριση εργασιών στην περιοχή του υγρότοπου Βουρκάρι του Δήμου Μεγάρων, σύμφωνα με απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Μπιρμπίλη.
Η σημασία διατήρησης των υγροτόπων είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Δυτική Αττική, μια επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της χώρας, όπου είναι έντονη η ανάγκη νησίδων τροφής, ξεκούρασης και αναπαραγωγής για την ορνιθοπανίδα.
Μελέτες πανεπιστημίων περιγράφουν τον υγρότοπο Βουρκάρι ως σημαντικό σταθμό αποδημητικών πουλιών και έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών δείχνει τάση υποβάθμισης της ποιότητας των υδάτων και συρρίκνωσης του βιότοπου.
Εκτός αυτού, σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας τονίζουν την υποχρέωση προστασίας των υγροτόπων από την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του υγρότοπου Βουρκάρι περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Αθήνα-Αττική 2014» και εντάσσεται στην υλοποίηση ενός πλέγματος υγροτόπων που θα συνδέεται με το δίκτυο περιαστικού πράσινου του κορμού της ηπειρωτικής Αττικής.
Προβλέπεται ένα πλαίσιο διαφύλαξης των ορεινών όγκων της Αττικής, όπου έως σήμερα έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας είτε αυτοτελώς είτε σε ευρύτερα σύνολα οι υγρότοποι του Σχινιά, της Βραώνας, των λιμνών Βουλιαγμένης, Κουμουνδούρου και επίκειται σχετική ρύθμιση για τον υγρότοπο της Ψάθας.
Έχουν ήδη διαπιστωθεί κίνδυνοι για τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων και αυθαίρετων κατασκευών, γεγονός που έκανε την περιβαλλοντική διαφύλαξη της περιοχής αναγκαία.
Η περιοχή αυτή άλλωστε, είχε γίνει από παλιά στόχος οικονομικών συμφερόντων που στο όνομα του κέρδους αδιαφορούν πλήρως για την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Το ‘’πράσινο φως’’ σε τέτοιες βλέψεις έδωσε πέρυσι το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς χορήγησε (στις 24.04.2008) άδεια ηλεκτροπαραγωγής στην εταιρεία ΕΛΠΕ ΑΕ για τη θέση Πέραμα Μεγάρων, δίπλα δηλ. ακριβώς στη μια πλευρά του υγρότοπου! Πρόκειται για άδεια παραγωγής συνδυασμένου κύκλου (με τη χρήση φυσικού αερίου και όχι μόνο), διάρκειας 30 χρόνων με δικαίωμα παράτασης, και ισχύος 390MW .Και όλα αυτά παρά τις έγγραφες δεσμεύσεις από το 2006 του τότε Υπουργού Ανάπτυξης κ.Σιούφα ότι δεν θα γίνει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Μέγαρα.
Επιπρόσθετα εκκρεμεί (από το 2007), πρόταση της Δ/νσης Στήριξης Βιομηχανίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία καταδεικνύει την περιοχή του υγρότοπου (Αλμύρες-Λάκκα Μεγάρων), ως πιθανό μέρος μετεγκατάστασης των βυρσοδεψείων του Ρέντη!
Ελπίζουμε όλοι μας οτι αυτό δεν θα πραγματοποιήθεί στο μέλλον.
Πέρα απο αυτό όμως πρέπει να αναφέρουμε οτι προσπάθειες σαν αυτή της κ.Μπιρμπίλη αγκαλιάζονται απο τους απλούς πολιτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου