Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πρόστιμα εκατομμυρίων Ευρώ επέβαλε η Ευρωπαική Επιτροπή στην Unilever και Procter and Gamble.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στην Procter & Gamble αλλά και στην Unilever συνολικού ύψους 315.200.000 Ευρώ για την λειτουργία καρτέλ μαζί με τη Henkel στην αγορά των απορρυπαντικών προϊόντων οικιακής χρήσης και συγκεκριμένα την σκόνη πληντηρίου.Το καρτέλ των πολυεθνικών εταιρειών είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ύψος του προστίμου για τις δύο εταιρίες περιλαμβάνει και μια μείωση κατά 10% λόγω της αναγνώριση των πραγματικών περιστατικών η οποία επέτρεψε την ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας. Η Henkel όμως πήρε ασυλία για την αποκάλυψη του καρτέλ απο την Ευρωπαική Επιτροπή. 
 
Οι τρεις πολυεθνικές εταιρείες είναι οι σημαντικότεροι παραγωγοί της σκόνης πληντηρίου στην Ευρώπη. Η σύμπραξη αυτή διήρκεσε περίπου τρία χρόνια και αποσκοπούσε στη σταθεροποίηση των θέσεων στην αγορά και στον συντονισμό των τιμών κατά παράβαση της Ευρωπαικής Ένωσης και των κανόνων ανταγωνισμού σύμφωνα με το άρθρο 101 της συνθήκης Ευρωπαικής Ένωσης.

Τα προιόντα είναι πολύ γνωστά σε όλους μας και σίγουρα θα τα έχετε αγοράσει κάποτε.Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα γνωστα SKIP , KLINEX , OMO , JIF , CAJOLINE , SVELTO.

Η Επιτροπή είχε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σύμπραξη υπήρχε, τουλάχιστον απο το 2002. Ουσιαστικά όλα άρχισαν όταν οι εταιρείες εφάρμοσαν μια δικιά τους πρωτοβουλία που στόχο είχε να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των απορρυπαντικών. Παράλληλα με αυτή την σωστή πρωτοβουλία οι εταιρείες αποφάσισαν να συντονίσουν τις τιμές ή να εφαρμόζουν και άλλες αντιανταγωνιστικές πρακτικές.
Το καρτέλ είχε αναπτυχθεί στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ολλανδία. 
 
Τα πρόστιμα καθορίστηκαν βάση των σχετικών πωλήσεων των εταιρειών που συμμετέχουν στις εν λόγω χώρες.



Μείωση βάσει της ανακοίνωσης περί επιείκειαςΜείωση στο πλαίσιο του Διακανονισμού ανακοίνωσης Πρόστιμο
Henkel 100%
0.00%
0
Procter & Gamble 50% 10% 211.200.000
Unilever 25% 10% 104.000.000

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ευρωπαικής Επιτροπής http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/473

Δεν υπάρχουν σχόλια: