Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Υπάρχουν και καλές ειδήσεις.Σταθερά ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 3,1% τον Ιούνιο.

 
 
 Συνεχίζει σταθερά την πτωτική του πορεία ο πληθωρισμός τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνικά Στατιστική Υπηρεσία. Είναι στο 3,1% όταν πέρυσι τον Μάιο του 2010 είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο που ήταν 5,3% την περίοδο μάλιστα που μπαίναμε στην εποχή του Μνημονίου.(http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0515/PressReleases/A0515_DKT90_DT_MM_06_2011_01_F_GR.pdf)

Τα υψηλά και ευμετάβλητα ποσοστά πληθωρισμού διαβρώνουν την αξία των εισοδημάτων των πολιτών και μπορούν να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα χαμηλά και σταθερά ποσοστά πληθωρισμού είναι προς το συμφέρον όλων. 
 
Οι δύο βασικοί τρόποι διαχείρισης του πληθωρισμού είναι μέσω των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών.
Και τα δύο είδη πολιτικής εργάζονται προς την αυτή κατεύθυνση επηρεάζοντας την ποσότητα χρήματος που είναι διαθέσιμη στην οικονομία. Η διάθεση μεγαλύτερης ποσότητας χρήματος στην οικονομία, έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τείνουν να ξοδεύουν περισσότερο, ενισχύοντας τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες. Η αυξημένη ζήτηση τείνει να ωθεί τα ποσοστά πληθωρισμού προς τα πάνω εάν δεν αντισταθμίζεται από ανάλογη προσφορά. Η μείωση της προσφοράς χρημάτων έχει την αντίθετη επίπτωση.

Μία καίρια επίπτωση του πληθωρισμού είναι ότι μειώνει διαχρονικά την αξία του χρήματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα, και ο κάτοχός τους, υφίστανται την απώλεια "αγοραστικής δύναμης". Εάν η τιμή του ψωμιού αυξάνεται κάθε χρόνο, τότε μπορεί να αγοραστεί λιγότερο ψωμί με τα ίδια χρήματα, ή καταβάλλονται περισσότερα χρήματα για την ίδια φρατζόλα ψωμί.

Σε γενικές γραμμές, όταν οι τιμές ανεβαίνουν, το εισόδημα των πολιτών χάνει την αγοραστική του δύναμη - αγοράζουν λιγότερα αγαθά, κάνουν συντομότερες διακοπές στο εξωτερικό, και γενικά αρκούνται σε λιγότερα εάν τα εισοδήματά τους δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό. Αυτή η απώλεια αγοραστικής δύναμης δεν επηρεάζει μόνο τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά - έχει συνέπειες και για τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.

Περαιτέρω συνέπεια του υψηλού πληθωρισμού ή των προσδοκιών υψηλού πληθωρισμού είναι ότι οι πολίτες εμφανίζουν μειωμένη τάση αποταμίευσης χρημάτων για μελλοντικές ανάγκες. Αυτό οφείλεται στο ότι ο πληθωρισμός με την πάροδο του χρόνου μπορεί να διαβρώσει την αγοραστική αξία των αποταμιεύσεων. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες που ενδεχομένως να θέλουν να αποταμιεύσουν για το μέλλον, στην πράξη προτιμούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους τώρα 
 
Στη Γερμανία το 1923, οι τιμές διπλασιάζονταν κάθε δύο ημέρες και οι εργαζόμενοι πληρώνονταν δύο φορές την ημέρα, ώστε να αγοράζουν τρόφιμα και αγαθά πριν ανέβουν ξανά οι τιμές. Αυτό είναι ένα από τα πιο θεαματικά ιστορικά παραδείγματα των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: