Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Σήμερα βρισκόμαστε σε ασύγκριτα καλύτερη θέση με το δίλημα της χρεωκοπίας πάντα υπαρκτό.


 Είναι αναμφισβήτητη η εμμονή των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και ιδιαίτερα των βραδυνών τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων ν' αναδεικνύουν τις μεγάλες και σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να υπερτονίζουν τις δυσοίωνες εξελίξεις που εκείνα διαβλέπουν απο την δικιά τους οπτική γωνία, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τίποτα δεν είναι σε θέση να τις αποτρέψει. 
 
Το μεσημέρι ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο στην Βουλή και το βράδυ στα δελτία ειδήσεων αναφέρανε οτι το μεσοπρόθεσμο στην πράξη δεν πρόκειται να εκτελεστεί όποτε θα χρειάστουμε πολύ νωρίς νέο μνημόνιο.

Κι αυτό δεν αποτελεί μόνο εσφαλμένη εκτίμηση, αλλά και ενσυνείδητη παραγνώριση συγκεκριμένων γεγονότων και καταστάσεων που επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις.
Πρώτα πρέπει να κάνουμε την παραδοχή ότι εσωτερικά η κυβέρνηση είχε μερικές αδυναμίες. Έχει όμως να αντιμετωπίσει μια νοοτροπία η οποία έχει κτιστεί τόσες δεκαετίες.Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δείχνει οτι είναι αποφασισμένη να αποδειχθεί αποτελεσματικότερη έτσι ώστε και οι δεδομένες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να εξουδετερωθούν, αλλά και οι θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτήν ακριβώς την παράμετρο του προβλήματος είναι που επιμένουν πολλοί να παραγνωρίζουν, αν και ξέρουν ότι η σημασία της είναι τεράστια. Για την ακρίβεια, όση και η διαφορά της στάσης της Ευρωζώνης, όταν ξεκίνησε το πρόβλημά μας, σε σχέση με τη σημερινή αγωνιώδη προσπάθειά της να βρει λύσεις για να συμβάλει στην έξοδό μας από την κρίση.

Ο καθένας θυμάται ότι πέρυσι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο το ζητούμενο για τη χώρα μας ήταν αν η κυβέρνηση θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τη στήριξη, αρχικά, και τη δανειοδότηση, στη συνέχεια, από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ν' αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Εκτοτε έχει τρέξει πολύ νερό στ' αυλάκι. 

Και σήμερα βρισκόμαστε σε ασύγκριτα καλύτερη θέση. Το επιτόκιο μειώθηκε, ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. επιμηκύνθηκε, νέα δανειοδότηση σχεδιάζεται, αναπτυξιακά προγράμματα σχεδιάζονται, συνολική ρύθμιση του χρέους μας εξετάζεται, κοντολογίς μπορεί να περιμέναμε περισσότερα από τους εταίρους μας, αλλά το βέβαιο ότι και μας έχουν βοηθήσει, και η βοήθειά τους αυτή συνεχώς διευρύνεται.

Με τα δεδομένα αυτά δεν θα είναι υπερβολική η πρόβλεψη πως αν αποδειχθούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας που απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τότε βάσιμα θα μπορούμε να προσβλέπουμε και σε περαιτέρω κινήσεις στήριξης. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, αν θέλουμε τη βοήθεια των άλλων πρέπει να αποδεικνύουμε ότι την αξίζουμε και όχι ν' αναλωνόμαστε σε κραυγές στις πλατείες του είδους "δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: