Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Ο ΟΑΕΔ αύξησε το επίδομα ανεργίας κατά 7,5 ευρώ τον μήνα.

 Την ώρα που δεν ξέρουμε ακόμα αν θα χρεωκοπήσουμε ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την τραγική αύξηση του επιδομάτος ανεργίας κατά 1,6% ή 7,5 ευρώ περίπου τον μήνα. Η τραγικότητα αυτής της αύξησης δείχνει οτι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία για να μπορέσουμε να βγούμε απο το τούνελ που έχουμε μπεί και να στηρίζετε η οικονομία μας σε υγιείς βάσεις.

Πιο συγκεκριμένα αυξήθηκε από 1η Ιουλίου 2011 το επίδομα ανεργίας, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, τα οποία καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση Εργασίας 2010 -2012. Η αύξηση των κατώτατων αμοιβών είναι 1,6%, διαμορφώνοντας το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ.(http://www.oaed.gr/Pages/SN_1400.pg)
Έτσι, από την 1η Ιουλίου, το ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε στα 18,46 ευρώ (από 18,17 ευρώ) και το μηνιαίο επίδομα στα 461,5 ευρώ (από 454,25 ευρώ). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία το επίδομα ανεργίας, φθάνει στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Ο ΟΑΕΔ με εγκύκλιο του προς τις υπηρεσίες του γνωστοποίησε την αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας, επισημαίνοντας ότι τα νέα ποσά θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Ιουλίου του 2011.
Ταυτόχρονα, αναπροσαρμόζονται και οι υπόλοιπες παροχές ασφάλισης, που επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και του ημερησίου επιδόματος ανεργίας.

Ειδικότερα, αναπροσαρμόζονται επίσης:
  • Το ύψος των ειδικών βοηθημάτων προς μεμονωμένους ασφαλισμένους
  • Τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα
  • Το ύψος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, το οποίο διαμορφώνεται στα 751,39 ευρώ μηνιαίως, αφού το ποσό της εν λόγω παροχής ισούται με το ποσό του κατώτατου μισθού, όπως κάθε φορά καθορίζεται από την ΕΓΣΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: