Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

Ο Λοβέρδος απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων και ο Λουράντος ως αντίποινα απειλεί να μην δίνει φάρμακα.


Είναι γεγονός.Απελευθερώνεται το ωράριο των φαρμακείων. Με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου, είναι δυνατή η λειτουργία φαρμακείων σε καθημερινή βάση, όλες τις ώρες, ακόμη και το Σάββατο. Ο κ.Λοβέρδος πραγματοποίησε ένα πάγιο αίτημα των πολιτών που αναζητούσαν φαρμακείο το Σάββατο και έπρεπε να αναζητούν τα λιγοστά εφημερεύοντα.

Οι αρμόδιοι των Φαρμακευτικών Συλλόγων υποχρεούνται να συνεχίσουν να συντάσσουν τις καταστάσεις διημέρευσης και διανυκτέρευσης των φαρμακείων, όπως και σήμερα. Ωστόσο, εάν ένας φαρμακοποιός επιθυμεί να λειτουργεί το φαρμακείο του συνεχώς, μπορεί να το κάνει, αρκεί να ενημερώνει το Σύλλογο, στον οποίο ανήκει.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρονται τα ακόλουθα:

1.Η παρουσία κατόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, είναι υποχρεωτική, όλες τις ώρες λειτουργίας του φαρμακείου.
2.Οι φαρμακοποιοί κάτοχοι άδειας λειτουργίας φαρμακείου, δύνανται να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης για όλες τις ώρες του Σαββάτου και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας - Τετάρτης, ή της Τρίτης - Πέμπτης κατά περίπτωση, καθώς και για όλες τις εφημερίες. Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο, από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ωράριο.
Οι δηλώσεις ένταξης υποβάλλονται στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο έως 20 Οκτωβρίου εκάστου έτους και είναι δεσμευτικές για ένα έτος.

3.Οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ορίζουν το ωράριο εφημεριών ακριβώς όπως ισχύει σήμερα και συντάσσουν σχετικούς πίνακες, τους οποίους υποβάλλουν στις οικείες Περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους , για την έκδοση σχετικής έγκρισης και ανάρτησης στο διαδίκτυο .

4.Τόσο οι φαρμακοποιοί που έχουν υποβάλει δήλωση ένταξης, όσο και οι υπόλοιποι που έχουν ενταχθεί σε εφημερίες στους σχετικούς πίνακες από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας, υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως ο νόμος ορίζει.

5.Σε τουριστικές περιοχές το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και κατόπιν σχετικής έγκρισης της Περιφέρειας.

6.Τα φαρμακεία που θα λειτουργήσουν κατόπιν δηλώσεων τους κατά τα ανωτέρω δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων των εφημεριών.

7.Σταδιακώς οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, ξεκινώντας πιλοτικά από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και Θεσσαλονίκης, θα μετατρέψουν τις καρτέλες-πίνακες των εφημερευόντων φαρμακείων που αναρτούνται στα φαρμακεία τους σε ηλεκτρονικές, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως και απρόσκοπτα τόσο η τήρηση των υποχρεώσεων των φαρμακοποιών, όσο και η εξυπηρέτηση του κοινού και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.


(http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/774-laquo-leitoyrgia-twn-farmakeiwn-symfwna-me-ta-orizomena-sthn-par-2-toy-arthroy-36-toy-n-3918-2011-fek-31-a-raquo)


Αυτά λέει ο υπουργός αλλά ο κ.Λουράντος προκλητικά απειλεί τους πολίτες και το υπουργείο οτι θα σταματήσει να δίνει φάρμακα σε ασφαλισμένους 15 ταμείων τα οποία χρωστάνε 119 εκκατομύρια Ευρώ σαν πρώτα αντίποινα στην απόφαση του υπουργού.Ξεχνώντας ο κ.Λουράντος τα πηγάδια με τα χιλιάδες κουτιά με φάρμακα στην Ελευσίνα και τα εκατοντάδες εκκατομύρια Ευρώ που κλέβανε οι συναδελφοί του τόσες δεκαετίες λόγω της μη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.


Τα ταμεία που χρωστάνε κατά τον κ.Λουράντο είναι τα εξής:

ΟΠΑΔ – ΔΗΜΟΣΙΟ
ΤΑΥΤΕΚΩ-ΔΕΗ
ΤΑΥΤΕΚΩ -ΤΑΠΕΤΕ
ΤΑΥΤΕΚΩ- ΗΛΠΑΠ
ΤΑΥΤΕΚΩ-ΗΣΑΠ
ΤΑΥΤΕΚΩ-ΤΑΠΟΤΕ
ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
ΕΤΑΑ-ΔΙΚ. ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΤΑΑ-ΤΥΔΕ
ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ
ΕΤΑΑ-ΔΙΚ. ΑΘΗΝΩΝ
ΕΤΑΠ-ΤΑΤΤΑ
ΕΤΑΠ-ΤΑΥΣΙΤ
ΕΤΑΠ-ΤΣΕΥΠ
ΠΑΝ. ΛΕΣΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: