Ολα τα προηγούμενα χρόνια σε ελάχιστες περιπτώσεις ίσχυσε αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων για τους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ η εκπλήρωση των υποσχέσεων για εφαρμογή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ που θεσπίστηκαν κάποια στιγμή περί το 2000, αναβάλλεται συνεχώς απο όλες τις κυβερνήσεις.Οι περισσότερες θέσεις μονίμου προσωπικού καλύπτονται με τη μονιμοποίηση μετακλητών ή και αποσπασμένων υπαλλήλων που υπηρετούν στα γραφεία των κομμάτων και διαφόρων άλλων αξιωματούχων του Κοινοβουλίου, μια πρακτική που ακολουθήθηκε αρκετές φορές, αλλά εφαρμόστηκε με τον πλέον προκλητικό τρόπο το τελευταίο διάστημα.
Με τροποποίηση του υπηρεσιακού κανονισμού, η οποία ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2008, προβλέφθηκε ότι όσοι υπηρέτησαν ως μετακλητοί υπάλληλοι στα κόμματα ή στον πρόεδρο και στους αντιπροέδρους της Βουλής αποκτούσαν δικαίωμα μονιμοποίησης, ακόμη και αν η υπηρεσία τους διήρκεσε... μία ημέρα.
Η ρύθμιση μάλιστα είχε όχι μόνον αναδρομικό χαρακτήρα, αφού κάλυπτε όλους όσοι είχαν προσληφθεί από το 2004, αλλά και... μελλοντικό, καθώς επέκτεινε το δικαίωμα ως το τέλος της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου (εν προκειμένω ως τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου), ενώ η χρήση του μπορεί να γίνει ως και τρεις μήνες μετά, που στην πράξη σημαίνει ως τις αρχές του 2010, οπότε επίκεινται και άλλες προσλήψεις.
Με αυτή την λογική ο κ.Σιούφας στις 25-06-2008 με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής ψήφιστηκε το άρθρου 39 για την πρόσληψη των περίφημων 232 υπαλλήλων της Βουλής.(κάντε κλίκ για να διαβάσετε τα πρακτικά της Βουλής της τότε συνεδρίασης http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=end080625.txt)
Αυτό που δεν είναι γνωστο είναι οτι ο κ.Σιούφας προσπάθησε πρώτα να το περάσει με ομοφωνία όλων των κομμάτων αλλά αντέδρασαν τότε ο κ.Σκυλλάκος απο το ΚΚΕ και ο κ.Κακλαμάνης απο το ΠΑΣΟΚ και το τελικά το άρθρο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
(Κάντε κλίκ στην εικόνα για να διαβάσετε τον διάλογο στην Βουλή)
Τα ονόματα των νέων υπαλλήλων της Βουλής αναφέρονται στο ΦΕΚ Γ 324/2010.Στο ΦΕΚ αναφέρεται επίσης αναλυτικά η προυπηρεσία του καθενός και είναι πραγματικά εξοργιστικό να διαβάζεις π.χ. οτι ο κ.Μακρής Ιωάννής του Νικολάου είχε προυπηρεσία 0 έτη, 0 μήνες, 17 ημέρες και μόνο αυτό του έφτανε για να πάρει την θέση.(κάντε κλίκ για να διαβάσετε τα ονόματα των νεων υπαλλήλων της Βουλής http://www.et.gr/view_publication/2010/3/324/text?form.submitted=True)
Έτσι καταφέρανε τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων να υπερβαίνει τους 1.600 και άρα είναι υπερτριπλάσιος όσων υπηρετούσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
H διαχρονική εξέλιξη του πληθυσμού των κοινοβουλευτικών υπαλλήλων είναι από τις καταστάσεις με την «οργανική σύνθεση του προσωπικού» που επισυνάπτονται στους ετήσιους προϋπολογισμούς της Βουλής. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν:
* Στις 20.8.1991 (προεδρία Αθανασίου Τσαλδάρη ) οι συνολικά «κατεχόμενες θέσεις» υπαλλήλων ήταν 571 (504 τακτικοί και 67 προσωπικό ιδιωτικού δικαίου).
* Στις 20.8.1994 (αρχή της προεδρίας του κ. Απ. Κακλαμάνη ) οι κατεχόμενες θέσεις ήταν 710 (592 τακτικοί και 118 προσωπικό ιδιωτικού δικαίου).
* Στις 30.4.2004 (σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζονται στον τελευταίο προϋπολογισμό της τελευταίας και υπερδεκαετούς θητείας του κ. Κακλαμάνη, κατά την οποία έγιναν μεγάλα «ανοίγματα», όπως η καθιέρωση της Βουλής των Εφήβων, οι επισκέψεις μαθητών στο Κοινοβούλιο, η δημιουργία του διαδικτυακού κόμβου, καθώς και η λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού, αλλά και τηλεοπτικού σταθμού), οι συνολικά κατεχόμενες θέσεις προσωπικού ανήλθαν σε 824 (646 τακτικοί, 47 μετακλητοί και 131 ιδιωτικού δικαίου).
* Στις 31.5.2006 (επί προεδρίας της κυρίας Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα) οι κατεχόμενες θέσεις εκτινάχθηκαν σε 1.305 (710 τακτικοί, 74 μετακλητοί και 521 ιδιωτικού δικαίου).
* Στις 31.5.2009 (όπως καταγράφεται στον τελευταίο προϋπολογισμό και καλύπτει ένα μέρος της θητείας του τέως προέδρου κ. Δ. Σούφα, αλλά όχι την τελευταία περίοδο κατά την οποία έγιναν δεκάδες «τακτοποιήσεις» που μπορεί να φθάσουν τις εκατοντάδες ως το τέλος του χρόνου, οπότε ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για μονιμοποίηση μετακλητών) η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και έτσι οι συνολικά κατεχόμενες θέσεις έφθασαν τις 1.514
(743 τακτικοί, 101 μετακλητοί και 670 προσωπικό ιδιωτικού δικαίου).
Ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου