Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η Γερμανία στην 5η θέση του δημοσιονομικού ρίσκου χρεωκοπίας και με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 12η θέση σύμφωνα με την έρευνα ανάλυσης ρίσκου της εταιρείας Maplecroft.


Eνώ ο ευρωπαϊκός νότος διέρχεται τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση στην ιστορία του, με την Ελλάδα και την Ιρλανδία να έχουν χάσει την πρόσβαση τους στις αγορές κεφαλαίων και με το κόστος δανεισμού για την Πορτογαλία και Ισπανία να αυξάνεται δραματικά,η Γερμανία προτείνει ως λύση την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη λήψη σύνταξης με τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών! Πριν απο λίγες μέρες ο Γ.Παπανδρέου στην συνάντηση του με την κ.Μερκελ τόνισε αυτό που λένε και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες οτι αυτό δεν έχει καμία άμεση σχέση με την κρίση και δεν πρόκειται να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της και πως με τέτοιου είδους μέτρα δε θα ανοίξει η πόρτα των αγορών στις χώρες με πρόβλημα. Η Γερμανία όμως επιμένει ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος με τη Γαλλία να τη στηρίζει στον απόλυτο βαθμό.

Υπάρχει περίπτωση Γερμανία και Γαλλία να είναι οι μόνες χώρες που βλέπουν ξεκάθαρα το δρόμο για την έξοδο από την κρίση και μήπως πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να συνταχθούν μαζί τους και να τις ακολουθήσουν; Ή υπάρχει κρυφή ατζέντα και τελικά οι δύο ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης εκμεταλλεύονται την κρίση για να περάσουν μέτρα τα οποία εξυπηρετούν πρωταρχικώς τα δικά τους συμφέροντα; Μέτρα τα οποία ειδάλλως δε θα μπορούσαν να λάβουν λόγω εσωτερικών αντιδράσεων;

Έρευνα της εταιρίας ανάλυσης ρίσκου Maplecroft η οποία δημοσιεύει τη διεθνή λίστα με την κατάταξη των χωρών ως προς το δημοσιονομικό τους ρίσκο αποκαλύπτει μία ακόμη από τις σκοτεινές πλευρές της κρίσης καθώς δείχνει το λόγο που Γερμανία και Γαλλία εμμένουν σε ένα σχέδιο το οποίο είναι προφανές ότι δε θα βοηθήσει καμία από τις χώρες με πρόβλημα, τουλάχιστον σε αυτόν των αιώνα.(Διαβάστε την έρευνα http://maplecroft.com/about/news/fiscal_risk_2011.html )


Σύμφωνα με το δείκτη δημοσιονομικού ρίσκου που βαθμολογεί 163 χώρες καμία από τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη 10άδα εξαιρετικά υψηλού δημοσιονομικού κινδύνου. Η Γερμανία και η Γαλλία, όμως, βρίσκονται στην πρώτη 5άδα.
Μεταξύ 163 χωρών η Γαλλία λαμβάνει την 3η θέση ως προς το δημοσιονομικό ρίσκο και η Γερμανία την 5η με την Αυστρία στην 8η και τη Βρετανία στη 10η. Στη 2η θέση το Βέλγιο, στην 3η θέση η Σουηδία, στην 6η η Δανία και στην 1η η Ιταλία.

Ο λόγος είναι η γήρανση του πληθυσμού που για τις παραπάνω χώρες αποτελεί ένα άλυτο πρόβλημα και οδηγεί σε αύξηση των δημόσιων εξόδων και τελικά σε αύξηση του ρίσκου πτώχευσης. Γερμανία και Γαλλία αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα η οποία καταλαμβάνει τη 12η θέση στη σχετική λίστα με την κατάσταση να γίνεται όλο και χειρότερη γι’ αυτές καθώς ήδη για τη Γερμανία για κάθε 100 εργαζομένους υπάρχουν 59 συνταξιούχοι.
Αλλά και για τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες της Ευρώπης τα στοιχεία δείχνουν οτι το πρόβλημα είναι υπαρκτό.Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν σήμερα 25 συνταξιούχοι για κάθε 100 εργαζόμενους το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί στους 38 μέχρι το 2050. Στην Γαλλία υπάρχουν 47 συνταξιούχοι για κάθε 100 εργαζόμενους ,στην Ιταλία 62 συνταξιούχοι και στην Ιαπωνία η οποία είναι στην κορυφή είναι 74 συνταξιούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: