Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζονται.Ανοιξε και το συντεχνιακό επάγγελμα του εφημεριδοπώλη.

 Τις τελευταίες μέρες δεν βλέπουμε εφημερίδες και περιοδικά στα περίπτερα.Αυτό συμβαίνει μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη που ισχύει πλέον μετά τις 2 Ιουλίου.Οι πιο πολλοί στο άκουσμα του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη θα πιστέψανε οτι αφορά τους ιδιοκτήτες περιπτέρων αλλά δεν είναι έτσι.Η αλήθεια είναι διαφορετική και δείχνει πως η λογική των συντεχνιών έχει καταστρέψει την χώρα.

Στην πραγματικότητα αυτό που έχει σύμβει είναι οτι απο τις 2 Ιουλίου το νέο νομικό πλαίσιο καταργεί τους ξεπερασμένους περιορισμούς στην πρόσβαση και στην άσκηση επαγγέλματος.Τώρα το επάγγελμα μπορεί να ασκήσει απρόσκοπτα φυσικό ή νομικό πρόσωπο χωρίς την αναγκαστική εγγραφή του στο σωματείο.
Τα πρακτορεία έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν τα ίδια ή να αναθέσουν σε τρίτους συμβεβλημένους την διανομή.

Η διαδρομή της εφημερίδας ξεκινά απο το πρακτορείο διανομής τύπου που παίρνει προμήθεια 4% επι της αξίας της εφημερίδας.Στην συνέχεια το πρακτορείο διανομής δίνει τις εφημερίδες στους εφημεριδοπώλες όπου και εκείνοι με την σειρά τους παίρνουν προμήθεια 20% σύν 1,8% που δίνεται στο ταμείο ασφάλισης των εφημεριδοπώλών.Απο αυτό το σχεδόν 22% οι εφημεριδόπώλες δίνουν 6,5% σε περιπτεριούχους και στα σημεία πώλησης με αποτέλεσμα το κέρδος τους να είναι 13,5%.

Και αυτή η διαδρομή μεταφράζεται και σε αριθμούς.Το 2010 ο τζίρος απο τα έντυπα σε Αθήνα,Πειραιά και Θεσσαλονίκη ανήλθε σε 220 εκατομύρια ευρώ.Απο αυτά 30 εκατομύρια Ευρώ μοιράστηκαν σε 450 μέλη των ενώσεων εφημεριδοπωλών σε Αθήνα,Πειραιά και Θεσσαλονίκη.Εαν τώρα κάνουμε ένα πρόχειρο υπολογισμό για τα τελευταία 30 χρόνια συνειδητοποιούμε οτι οι 450 εφημεριδοπώλες έχουνε μοιραστεί αρκετές εκατοντάδες εκατομύρια Ευρώ.

Η συντεχνιακή τους λογική είναι ακόμη και στα blog που έχουν δημιουργήσει όπου δικαίωμα να σχολιάσει έχει μόνο αυτός που είναι μέλος της Ένωσης εφημεριδοπωλών.(http://eeea.blogspot.com/)

Με αυτή την διαρθρωτική αλλαγή περιμένουμε τώρα και την αντίδραση των εκδοτών έτσι ώστε να ρίξουν και αυτοί με την σειρά τους τις τιμές στα έντυπα και στα περιοδικά έτσι ώστε αυτή η αλλαγή να έχει πραγματικό αλλά και ουσιαστικό αντίκρυσμα στους πολίτες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς , ή , εργάζεσαι στα Πρακτορεία «ΑΡΓΟΣ» - «ΕΥΡΩΠΗ» , ή έχεις πλήρη μεσάνυχτα για το συγκεκριμένο θέμα και παραπληροφορείς οποιονδήποτε «Άτυχο» μπει στο BLOG σου , γι αυτό και παραθέτεις εντελώς λάθος νούμερα στην «εκθεσούλα» ιδεών σου.
Αν είσαι απλά απληροφόρητος και ανίδεος , μάθε ότι τα Πρακτορεία παίρνουν από τον εκδότη 35% , από το οποίο το 15% το παρακρατούν τα ίδια τα Πρακτορεία (που ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να μεταφέρουν τα έντυπα στον εφημεριδοπώλη)και από το υπόλοιπο 20% πληρώνονται και ο εφημεριδοπώλης (που κάνει όλη τη δουλειά) , και το σημείο πώλησης (με ποσοστό -αναλόγως της γεωγραφικής του θέσης , από 6% - 10%) , εκτός από τα σημεία -εκτός Αθηνών , Πειραιά , Θεσσαλονίκης- που μοιράζουν μόνα τους τα Πρακτορεία και παρακρατούν το 30% και στα σημεία πώλησης δίνουν 5%.
«.. η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας…» εκτός αν γίνεται «εσκεμμένα» , οπότε είναι και επικίνδυνο για την όποιας φύσης Δημοκρατία θέλουμε να λέμε ότι έχουμε!

politiki-gnomi.blogspot.com είπε...

Ακόμη και με τα δικά σου ποσοστά το κέρδος των εφημεριδοπωλών είναι 14% οπότε η διαφορά μας είναι 0,5% μιας και εμέίς αναφερόμαστε σε ποσοστό 13,5%.

Ας αφήσουμε τους αριθμούς και να πάμε στην ουσία.Και η ουσία είναι οτι και το επάγγελμα του εφημεριδοπώλη ήτανε κλειστό μέχρι πρότεινος.Γιατί?

Γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει μια συντεχνία η οποία να κάνει κουμάντο σε μια ελεύθερη οικονομία όπως λέμε οτι είναι αυτή που έχουμε?

Το σίγουρο είναι οτι η Δημοκρατία δεν καθορίζεται απο τα ποσοστά κέρδους του μέχρι πρότεινος κλειστού επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη.