Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος κ.Μπιρμπίλη τέθηκε σε ισχύ το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.Διαβάστε αναλυτικά τους όρους συμμετοχής.

 
 
 
Με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος κ.Μπιρμπίλη τέθηκε σε ισχύ το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.Είναι το νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας του οποίου η τιμή είναι 10%  ή 20%  χαμηλότερη από το σημερινό Οικιακό τιμολόγιο και εφαρμόζεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών αποκλειστικά για την κατανάλωση της κυρίας κατοικίας τους. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο παρέχεται από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Ποιες είναι παροχές για τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
Η ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γίνεται για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, για  τους τετραμηνιαίους λογαριασμούς που εκδίδονται στο έτος αυτό.
Οι καταναλωτές λαμβάνουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κάθε τετράμηνο του έτους που έχουν ενταχθεί για το τμήμα της τετραμηνιαίας κατανάλωσης μέχρι τις 800 kWh εφόσον η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση τους  είναι μεγαλύτερη από 200 kWh και μικρότερη από το όριο κατανάλωσης που αντιστοιχεί στην κατηγορία τους. Εάν για κάποιο τετράμηνο του έτους ένταξης δεν πληρείται η προϋπόθεση αυτή, δεν θα εφαρμόζεται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά για τη συνολική  κατανάλωση του συγκεκριμένου τετραμήνου θα εφαρμόζεται το ισχύον κάθε φορά  οικιακό τιμολόγιο. Για τον καθορισμό του ορίου κατανάλωσης δεν λαμβάνεται υπόψη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βάσει νυχτερινού τιμολογίου.
Η κατανάλωση πέραν των 800 kWh και μέχρι το όριο κατανάλωσης κάθε κατηγορίας, τιμολογείται με βάση το ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο.
 
Ποιες οι προϋποθέσεις  ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 
Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής για ένα έτος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο  θα πρέπει να :
  • Έχει λογαριασμό ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας του στο όνομά του. Αν δεν έχει θα πρέπει να προχωρήσει πριν την υποβολή της αίτησης στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά του λογαριασμού στο όνομά του. 
  • Πληροί τις προϋποθέσεις μίας από τις παρακάτω τέσσερεις κατηγορίες καταναλωτών με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση.
Οι κατηγορίες  αυτές είναι οι εξής :
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α : Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης τους είναι οι 1000 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β : Όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1200 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που  λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ : Όσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1000 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που  λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
 
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ : Όσοι είναι άτομα με αναπηρία ≥67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη  με αναπηρία ≥67% με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό διαμορφώνεται με το συνυπολογισμό όλων των ατόμων της οικογένειας με αναπηρία 67% χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1200 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
 
 
Πότε υποβάλλεται η αίτηση
Αιτήσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο το 2011 υποβάλλονται από 1.10.2010 μέχρι 15.12.2010 και εφόσον ο καταναλωτής έχει λάβει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με ημερομηνία έκδοσης μετά τις 27.9.2010.
Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης και μετά από το παραπάνω διάστημα,  στην περίπτωση αυτή όμως η ένταξη θα γίνεται για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα του 2011, μετά και τον έλεγχο των στοιχείων.
Ειδικά οι άνεργοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποτεδήποτε αρκεί την τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου της υποβολής αίτησης μήνα να έχουν συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας και να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της κατηγορίας τους.

Αφού εξεταστούν τα σχετικά στοιχεία, ο αιτών εντάσσεται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και ενημερώνεται σχετικά, αυτός και ο προμηθευτής του, από την ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου ή Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Εάν προκύψει από τον έλεγχο ότι δεν πληροί τα κριτήρια τότε ενημερώνεται για τους λόγους απόρριψης της αίτησης του.

Πού υποβάλλεται η αίτηση
Ο πιο εύκολος τρόπος για την υποβολή αίτησης για την αποφυγή καθυστερήσεων, ουρών αναμονής κλπ είναι στην ιστοσελίδα των Διαχειριστών των Δικτύων (ΔΕΗ ΑΕ – www.dei.gr)
Επίσης είναι δυνατή η τηλεφωνική υποβολή αίτησης στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ ΑΕ (210 929 8000)
Τέλος από 18.10.2010  για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης  στο διαδίκτυο, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στα ΚΕΠ.

Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την υποβολή αίτησης
Απαραίτητα στοιχεία είναι τα εξής :

Για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά
  • Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά στα δημοτικά τέλη κλπ) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27.9.2010
  • ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου
  • Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
Για υποβολή στα ΚΕΠ
Τα παραπάνω και επιπλέον:
  • Ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί το δικαιούχο.
Που μπορώ να απευθυνθώ για να μάθω περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μπορείτε να λάβετε:
  • Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 979 7400 του ΥΠΕΚΑ
  • Στο τηλεφωνικό κέντρο 210 929 8000 της ΔΕΗ Α.Ε.
  • Στα καταστήματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας
  • Στα ΚΕΠ μετά τις 18.10.2010
  • Στην ιστοσελίδα www.dei.gr της ΔΕΗ
Κάντε κλίκ για να διαβάσετε την Απόφαση «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (ΦΕΚ 1403 Β 6.9.2010 )

 





Δεν υπάρχουν σχόλια: