Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Με υπογραφή Παπαθανασίου οι ΔΕΚΟ παίρνανε δάνεια ανεξέλενγκτα για να ικανοποιήσουν την κομματική τους πελατεία εις βάρος του πολίτη.


 Τις τελευταίες ημέρες ακούμε καθημερινά στα ΜΜΕ για τα υπέρογκα χρέη των ΔΕΚΟ.Πιο συγκεκριμένα από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως ο καθαρός δανεισμός (σύνολο μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων μείον τα ταμειακά διαθέσιμα) έχει εξακοντιστεί στα 11,98 δισ. ευρώ. Εδώ την... πρωτοκαθεδρία έχει ο ΟΣΕ με 8,19 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των τόκων εντός του 2009 διαμορφώθηκε στα 574,16 εκατ. ευρώ. Πέρυσι με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χορηγήθηκαν δάνεια στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ ύψους 1,31 δισ. ευρώ (στον όμιλο ΟΑΣΑ, στον όμιλο ΟΣΕ, στην ΕΑΒ και στην ΕΑΣ). Οι καταπτώσεις εγγυήσεων ανήλθαν σε 632. εκατ. ευρώ (όμιλος ΟΣΕ, όμιλο ΟΑΣΑ, ΕΑΒ και ΟΔΙΕ). Οι συνολικές επιχορηγήσεις έφτασαν τα 125,72 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά είναι ιδιαίτερα προκλητικά όταν έχουνε γίνει περικοπές δυο μισθών και δυο συνταξεων.Οπότε όλοι μας αναλογιζόμαστε πως είναι δυνατόν να έχουνε σπαταληθεί τέτοια ποσά και ποιός είναι υπευθυνος για όλα αυτά?Σίγουρα αγανακτισμένοι θα λέμε "Καλά όνομα δεν έχει?".

Κι όμως έχει όνομα και λέγεται κ.Παπαθανασίου.Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως απο την αρχή.Σύμφωνα με το ΦΕΚ588 στις 31 Μαρτίου 2009 ο κ.Παπαθανασίου υπέγραψε τον εξής καταπληκτικό νόμο: ".........Ότι σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων του Δημοσίου που θα παρέχονται βάσει των διατάξεων της παρούσας, θα προκληθεί δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολογιστεί, αποφασίζουμε..........".(Δείτε το εδάφιο 2).

Δηλαδή για να το καταλάβουμε καλύτερα,η κάθε ΔΕΚΟ για κάποιο λόγο έπαιρνε δάνειο με εγγυήση του Δημοσίου το οποίο σε περίπτωση κατάπτωσης το πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς να γνωρίζει το ύψος του δανείου.
Οπότε ο κάθε διοικητής πρώτα έκανε αθρώες κομματικές προσλήψεις και ανέβαζε υπέρογκα τον μισθο του αλλά και των κολητών του.Μετά έπαιρνε ένα δάνειο το οποίο δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να πληρωθεί και ο λογαριασμος πήγαινε στο Δημόσιο.Και μετά αναρωτιώμαστε πως είναι δυνατόν να έχει τέτοια χρέη ο ΟΣΕ αλλά και οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ όταν είχαμε έναν τόσο "άξιο" υπουργό Οικονομικών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ναι ναι οι λεγόμενοι σταμουλοκολάδες, γνωστοί δεξιοί...