Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Πόρισμα του Σ.Ε.Δ.Δ. αποκαλύπτει "πάρτυ" με μίζες στον υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου, Κυριάκο Δικτυόπουλο καθώς και στον τέως προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σύρου, Δημήτριο Μπουντούρη.


Την “Λερναία Υδρα” της διαφθοράς καλείται να αντιμετωπίσει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης του κ.Ρακιντζή και φαίνεται οτι τουλάχιστον κάνει μια καλή προσπάθεια.Αν και θα χρεαστεί πάρα πολύ δουλειά για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα.


Το Σ.Ε.Δ.Δ. κατάφερε να αποκαλύψει δυο περιπτώσεις καραμπινάτης διαφθοράς στις Κυκλάδες.Αλλά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.Δύο εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών δημόσιας Διοίκησης για δύο στελέχη της Πολεοδομίας Σύρου στους οποίους έχει ήδη ασκηθεί δίωξη, αποκαλύπτουν το σκάνδαλο με τις παράνομες εγκρίσεις οικοδομικών αδειών για ανέγερση πολυτελών κατοικιών στα νησιά των Κυκλάδων.

Οπως προκύπτει από τις εκθέσεις ελέγχου περιουσιακής κατάστασης των στελεχών της Πολεοδομίας Σύρου στην κατοχή των δύο υπαλλήλων βρέθηκαν δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων διακινούνταν εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατείχαν πολυτελή αυτοκίνητα, ακίνητα, μετοχές, κ.λπ..

Αποκαλύφθηκαν επίσης τα ονόματα εκατοντάδων πολιτών που κατέθεταν ποσά στους λογαριασμούς των δύο στελεχών της Πολεοδομίας, στους οποίους ξεχωρίζουν δημόσια πρόσωπα από την Αθήνα, μηχανικοί, κατασκευαστές, ξενοδόχοι, δικηγόροι, καθώς και του δημάρχου Τήνου Σίμου Ορφανού, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου την εκλογή του.
Επίσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που άσκησε διώξεις, στις πολεοδομικές ανομίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στις Κυκλάδες, το κύκλωμα είχε τη συνδρομή αστυνομικών αρχών οι οποίες αρχειοθετούσαν τα σήματα που λάμβαναν από την Πολεοδομία για την ανέγερση αυθαιρέτων αντί να πάνε να διακόψουν τις εργασίες.
Οπως αποκαλύπτεται από τις εκθέσεις ελέγχου περιουσιακής κατάστασης των δύο υπαλλήλων στους οποίους ασκήθηκε δίωξη και ήδη αποπέμφθηκαν, βρέθηκαν 41 τραπεζικοί λογαριασμοί.

Ειδικότερα, ο υποδιευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου, Κυριάκος Δικτυόπουλος, διέθετε 26 τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς, κοινούς με τη σύζυγο, την κόρη του ή άλλα πρόσωπα), στους οποίους είχαν κατατεθεί το διάστημα 1997 - 2006 περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πόρισμα των ελεγκτών αναφέρεται ακόμα η περιουσιακή του κατάσταση, όπου προκύπτουν πολλά ακίνητα και οικόπεδα, κυρίως στις Κυκλάδες, αλλά αυτό που σοκάρει είναι οι καταθέσεις. Ο αποπεμφθείς πλέον υποδιευθυντής, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα ποσά που είχαν κατατεθεί από διάφορους πολίτες στον λογαριασμό του, προσκόμισε υπεύθυνες δηλώσεις των καταθετών στις οποίες άλλοτε δήλωναν ότι «ήταν δάνειο που το επέστρεφαν άλλοτε για εκπόνηση μελετών ή αμοιβές μηχανικών».

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, από το συνολικό ποσό καταθέσεων των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, για τα 538.434 ευρώ ο υπάλληλος της Πολεοδομίας «δεν παρέσχε ουδεμία αιτιολογία». Για άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ, οι αιτιολογίες του και οι ισχυρισμοί για το πώς τα απέκτησε κρίθηκαν ότι δεν αιτιολογούνται. Αυτό το συνολικό ποσό οι ελεγκτές το θεωρούν προϊόν αδιαφανών συναλλαγών, όπως γράφουν χαρακτηριστικά, ενώ καταλήγουν στο πόρισμα ότι απέκτησε πόρους που δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ο δεύτερος εμπλεκόμενος, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου περιουσιακής κατάστασης που διενήργησαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, είναι ο τέως προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σύρου, Δημήτριος Μπουντούρης, ο οποίος βρέθηκε να διαθέτει 15 τραπεζικούς λογαριασμούς, ή ατομικούς ή κοινούς με τη σύζυγο και την κόρη του, στους οποίους είχαν κατατεθεί 684.000 ευρώ, όλα εκτός μισθοδοσίας. Διέθετε επίσης ακίνητη περιουσία και πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και μετοχές εταιρειών μεγάλης αξίας.
Και εδώ χρησιμοποιήθηκαν οι συνήθεις δικαιολογίες όταν του ζητήθηκε να αιτιολογήσει την προέλευση των χρημάτων. Ο πρώην προϊστάμενος προσκόμισε υπεύθυνες δηλώσεις των καταθετών ότι πρόκειται για δάνεια, κ.λπ., αιτιολογίες που το Σώμα Ελεγκτών απέρριψε.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις όπου η αιτιολογία ήταν ο δανεισμός, το Σώμα προχώρησε σε διασταυρώσεις, όπως έγινε με τη δήλωση του Δημάρχου Τήνου, ο οποίος υποστήριξε ότι δάνεισε τον υπάλληλο το 1998 με 5 εκατομ. δρχ. για να αποπερατώσει την οικία του στη Σύρο, ενώ για άλλο ποσό που έδωσε αργότερα, η αιτιολογία ήταν ότι το έκανε για να βοηθήσει οικονομικά κάποιον τρίτο. Ο ίδιος πάντως θέλοντας να απαντήσει σε «φήμες» όπως είπε, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι τροφοδότησε λογαριασμούς υπαλλήλων της Πολεοδομίας, κάτι που διαψεύδεται από την κίνηση των λογαριασμών.

Είναι πλέον αντιληπτό και επίσημα πλέον οτι η διαφθορά έχει περάσει και στα υπόλοιπα στρώματα της κοινωνίας και είναι πλέον ένα φαινόμενο ή μάλλον μια μάστιγα της εποχής η οποία πρέπει να καταπολεμηθεί και απο οτι φαίνεται το Σ.Ε.Δ.Δ. είναι στο σωστο δρόμο.Αλλά για να πούμε την αλήθεια το Σ.Ε.Δ.Δ. ήτανε πάντα στον σωστό δρόμο,απλά δεν υπήρχε η πολιτική βούληση η οποία φαίνεται πλέον οτι υπάρχει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: