Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ακόμη και ο κ.Μηταράκης σαν οικονομικός αναλυτής διαφωνεί με τις θέσεις για την Οικονομία της Ν.Δ. και του κ.Σαμαρά.


Άλλα έλεγε ο κ.Μηταράκης για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας προτού γίνει τομεάρχης Οικονομικών στην Νέα Δημοκρατία στις 18 Ιουνίου του 2010.
Στην πραγματικότητα τότε έλεγε την αλήθεια σαν επιστήμονας που είναι. Να πούμε ότι ο 38χρονος Νότης Μηταράκης έχει σπουδάσει στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του INSEAD, στο Παρίσι. Από το 2003 εργαζόταν στην εταιρία επενδύσεων Fidelity.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε πολιτικά ανύποπτο -για τον κύριο Μηταράκη- χρόνο, δηλαδή τέσσερις μήνες προτού ο πολλά υποσχόμενος, είναι η αλήθεια, οικονομολόγος ενταχθεί στο οικονομικό επιτελείο του κ. Σαμαρά. Και είναι ένα πλήγμα στην αξιοπιστία της αντιπρότασης Σαμαρά για έξοδο από το Μνημόνιο και επιφέρουν μερικές εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις του αναπληρωτή τομεάρχη του κόμματος.

Τότε, τον Φεβρουάριο του 2009, ο κ. Νότης Μηταράκης είχε εμφανιστεί αρκετές φορές στην πρωινή εκπομπή του MEGA το Σαββατοκύριακο, υιοθετώντας και εκφράζοντας απόψεις που μοιάζουν να βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση μ' αυτές που συμπεριέλαβε ο κ. Σαμαράς στην αντιπρότασή του για το Μνημόνιο.

Αλλά ας τα βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη:
 
1) O κ. Σαμαράς λέει για τα spread: «Η ανακοίνωση του ελλείμματος δεν επηρέασε την άνοδο των spreads. Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος παρόμοιο με αυτό που υπήρχε σε όλη την Ευρώπη και το μετέτρεψε, με ευθύνη του, σε ανεπανάληπτη κρίση δανεισμού».

Την τότε περίοδο ο κ. Μηταράκης, μιλώντας τότε απλώς και μόνο ως επιστήμονας, είχε άλλη εκδοχή: «Τα spread εκτινάχθηκαν τόσο πολύ γιατί η παγκόσμια οικονομική σκηνή κατάλαβε ότι είμαστε πολύ περισσότερο χρεωμένοι από ό,τι νομίζαμε και κατά συνέπεια οι νέοι επενδυτές που ερχόντουσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα θέλανε μια περισσότερη εξασφάλιση.»

2) Διαφορετικές απόψεις είχε και ο κ.Μηταράκης όμως και για το πραγματικό έλλειμμα:

Σαμαράς: «Το ΠΑΣΟΚ με μεθόδους «δημιουργικής λογιστικής» αύξησε το έλλειμμα του 2009 κατά 3,7 μονάδες και το πήγε τελικά από το 9,9% στο 13,6%.»

Μηταράκης: Κατάλαβε η διεθνής οικονομία ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει 100% του ΑΕΠ, αλλά 120% και ότι το έλλειμμα δεν ήταν 6% αλλά 12%

3) Αλλά και για την χρησιμότητα του ΔΝΤ είχανε διαφορετικές απόψεις:

Σαμαράς: Σήμερα  καλούμαστε να συζητήσουμε την ουσιαστική εξάρτηση της χώρας, από ξένους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Μηταράκης: Το πλεονέκτημα του ΔΝΤ σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι είναι πιο συγκεκριμένο. Πας, κάθεσαι, συζητάς και άμα τα βρεις φεύγεις με τα λεφτά στην τσέπη. Παίρνεις την επιταγή καθώς φεύγεις.

4) Όσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που τόσο λόγο κάνει ο κ.Σαμαράς και μας έχει μπερδέψει με τα κυκλικά ελλείμματα:

Σαμαράς: Η κυβέρνηση επέδειξε διεθνή πολυπραγμοσύνη και ανάλωσε πολύτιμο κεφάλαιο, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μηταράκης: Η κυβέρνηση προσπαθεί πολύ καλά να κρατήσει την πραγματική οικονομία να λειτουργεί.

5) Και το καλύτερο είναι για την μείωση του ελλείμματος όπου φαίνεται η έλειψη θέσεων  του κ.Σαμαρά:

Σαμαράς: Με το δικό μας σχέδιο, στο τέλος του 2011 μηδενίζουμε το έλλειμμα.

Μηταράκης: Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να μειώσει το έλλειμμα κατά 4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: